Hírek

2017.02.19. 19:35

Többfrontos harc az illegális szemétlerakás ellen

Pápa - Március végéig a város szelektív hulladékgyűjtő szigeteinek közel fele megszűnik, ugyanakkor a megmaradó szigeteken több lesz a gyűjtőedény - tájékoztatott Mészáros Csaba, a Közszolg Non-profit Kft. ügyvezetője.

Napló-információ

A változások célja az, hogy növekedjen Pápán a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés ingyenes szolgáltatását igénybe vevők száma, egyúttal csökkenjen az illegális szemétlerakás, amely a szelektív gyűjtőszigetek környékének jellemző mellékterméke - írja a papa-ma.hu. Mészáros Csaba elmondta, a szelektív szigetek átszervezésével a családi házas övezetekben kevesebb helyen lehet majd a közterületen elhelyezett gyűjtőkbe dobni a hulladékot, azonban a lakótelepeken, a társasházi környezetben növekszik a kihelyezett edények száma.

A város több pontján rendszeresen felmerülő probléma a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén elhelyezett illegális hulladék

- 52-ről 30-ra csökken a gyűjtőszigetek száma, viszont a szelektív gyűjtőedényeké nem változik, hiszen csak áthelyezzük őket. A tapasztalatok szerint a lakótelepi környezetben kevés volt a gyűjtőedény, ezzel ez a probléma megszűnik, a családi házas övezetekben pedig lehetőséget biztosítunk a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés szolgáltatására, így továbbra is lesz mindenkinek lehetősége az otthonában keletkezett hulladék szelektív gyűjtésére - nyilatkozta a Közszolg Kft. ügyvezetője. Hozzátette: az önkormányzat kezdeményezésére, a városvezetéssel egyeztetve hozták meg a döntést a gyűjtőszigetek számának csökkentéséről, melyek a jövőben elsősorban a lakótelepek, a társasházak környékére tömörülnek, de a családi házas városrészeken is hagynak meg belőlük.

- A változás másik oka az a sajnálatos jelenség, hogy a szelektív gyűjtőszigetek magukhoz vonzották az illegális hulladéklerakást. A szigetek átszervezésével az önkormányzattal együtt pozitív változást várunk ezen a téren, ugyanis a város arra készül, hogy a megmaradó gyűjtőszigeteket kamerás megfigyelőrendszerrel látja el, ami visszatartó erő lehet az illegális szemetelők számára, továbbá a felelősségre vonásukat is maga után vonhatja - jegyezte meg a papa-ma.hu-nak Mészáros Csaba.

- A szelektív hulladékgyűjtés rendszerében bevezetendő változás fontos célja, hogy növekedjen a házhoz menő szelektív gyűjtésben részt vevő háztartások száma ott, ahol erre fizikailag van lehetőség. Ez a gyűjtési módszer ugyanis sok előnnyel jár mind az ingatlanhasználók, mind pedig a szolgáltató számára. A lakosok számára díjmentesen elérhető szolgáltatás sokkal kényelmesebb, hiszen saját otthonukban gyűjthetik szelektíven a szemetet, és azt sehová nem kell elvinniük. A Közszolg Kft. ál-tal biztosított hulladékgyűjtőkbe papír-csomagolóanyagokat, hirdetőújságokat, műanyag csomagolási hulladékokat - PET-palackot, fóliát, zacskót, Tetra Pack-dobozt -, valamint fém üdítős, sörös dobozokat lehet gyűjteni, az edényeket pedig havonta ürí-ti a szolgáltató. Üzemeltetési szempontból azért előnyösebb a házi szelektív hulladékgyűjtés, mert onnan sokkal tisztábban érkezik be a hulladék. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyűjtőedények sokkal nagyobb százalékban tartalmaznak valóban abba való szemetet, mint a közterületekre kihelyezett gyűjtők - mutatott rá az ügyvezető.

Mészáros Csaba kiemelte: a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét érintő változás egyik fontos célja, hogy növekedjen a házhoz menő szelektív gyűjtésben részt vevő háztartások száma

Mint mondta, az eddigi tapasztalataik szerint lassan, de városszerte emelkedik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést igénylők száma. Sokan a kisebb edényről már áttértek a 240 literes gyűjtőedény használatára, a mostani változással pedig azt szeretnék elérni, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel. Mészáros Csaba szólt arról is, hogy hamarosan újra meg-kezdődnek a Közszolg további ingyenes szolgáltatásai, így a tervek szerint márciustól 11-től kéthetente szombaton délelőtt ismét nyitva lesz a hulladékudvar, míg áprilisban kezdetét veszi a lomhulladékgyűjtés a korábbi években kialakított rend szerint. A szolgáltatást igénybejelentés alapján nyújtja a Közszolg, a lomhulladékot az ingatlanról szállítják el - olvasható a papa-ma.hu-n. A tavasszal újrainduló szolgáltatásokkal és a szelektív gyűjtőszigetek áthelyezésével kapcsolatos információk a Pápai Hírlap febru-ár 11-én megjelent számában részletesen megtalálhatók, és mindez a Közszolg Kft. honlapján is elolvasható.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!