Hírek

2015.03.02. 18:45

Választási plakátok: akár szabadságvesztés is járhat a rongálásért

Törvény szerint a szavazás napja után harminc napon belül kell eltávolítania a plakátokat annak, aki elhelyezte, vagy akinek az érdekében azokat elhelyezték.

Szám Dorottya

A választási eljárásról szóló törvény hozzáteszi azt is, hogy ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, akkor az önkormányzatok maguk is eltávolíthatják azokat. A felmerült költségeket pedig kiszámlázhatják az érintetteknek – tájékoztatott Mohos Gábor, az Országos Egyéni Választókerületi Választási Iroda vezetője.



Hozzátette, eddig nem volt példa arra, hogy a pártok és a jelölő szervezetek ne tettek volna eleget a jogszabály határidőre vonatkozó rendelkezésének. A legtöbb önkormányzat a választási időszakra hirdetőtáblákhoz hasonló kampánytáblákat helyezett ki a közterületekre, a pártok ezekre ingyen ragaszthatták fel plakátjaikat, szóróanyagaikat. Ennek ellenére több jelölt hirdetményeit is villanyoszlopra és KRESZ-táblára helyezték, amellyel kapcsolatban Mohos Gábor úgy nyilatkozott, hogy a választási eljárásról szóló törvény tiltott felületként nem nevesíti a villanypóznát és a KRESZ-táblát, tehát nincs szó törvénysértésről. Viszont – tette hozzá – a plakátelhelyezésnél a közúti rendelkezéseket is figyelembe kell venni.

A vonatkozó jogszabályokban az szerepel, hogy tilos feltüntetni hirdetést és reklámot közúti jelzésen, annak tartóelemén vagy bármely más, forgalom szabályozására vagy védelmére szolgáló berendezésen, úttartozékon. Bősze Ferenc független jelölt korábban úgy nyilatkozott sajtótájékoztatóján lapunknak, hogy több mint 800 plakátját rongálták meg egyetlen éjszaka alatt, amivel kapcsolatban feljelentést tett a rendőrségen. Az ügy nem a helyi választási iroda hatáskörébe tartozik – nyilatkozta a Naplónak Mohos Gábor.



A büntető törvénykönyv írja elő, hogy mi vár a rongálást elkövetőkre. A jellemzően 50 ezer forintos értékhatár alatti rongálás szabálysértésnek minősül, amely pénzbírsággal sújtható. Ennek összege az okozott kár értékétől függ. 50 ezer forintos kárérték fölött viszont már bűncselekményről beszélünk, ez esetben büntető eljárás indítható, amely a Btk. rendelkezései alapján akár szabadságvesztés kiszabásával is végződhet. Kisebb károk esetén is ez egy évig terjedő szabadságvesztést jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!