Hírek

2014.04.06. 07:59

Választás 2014 – Veszprém megyei hírek, eredmények

Veszprém megyei hírek és eredmények az országgyűlési képviselő-választásról.

MTI

EREDMÉNYEK:

 

A szavazatok száma jelöltenként

A szavazatok száma jelöltenként

A szavazatok száma jelöltenként

A szavazatok száma jelöltenként

 

21:25 - Friss részvételi adatok

 

20:50 - Kevesebben jelentek meg az átjelentkezettek

Veszprém – A veszprémi választókerület 1-es számú szavazókörében a szavazóknak délután hosszabb ideig kellett várakozniuk, a késő délutáni részvételi adatok azonban azt mutatták, az átjelentkezettek a várakozáshoz képest kevesebben jelentek meg.

A 1-es számú volt az átjelentkezettek számára kijelölt szavazókör a Lovassy gimnáziumban. Ez a szavazókör a többinél jóval nagyobb; ide közel 1600 szavazópolgárt vártak, az átjelentkezők száma 985, de itt szavaztak a településszintű bejelentkezők és a a szavazókör szerinti szavazópolgárok is. A szavazóknak ebben a szavazókörben délután másfél órát is kellett várakozniuk, de ez annak az oka, hogy a szavazók főként délután mentek voksolni. Az szavazókörbe tartozó 1600 szavazópolgár közül délután fél hatig csak 660-an vettek részt a szavazáson, ami azt tükrözi, hogy az átjelentkezők is  a várakozásokhoz képest kevesebben jelentek meg. Hogy mi lehet ennek az oka (voltak, akik átjelentkeztek, de lehet,hogy  nem kaptak értesítőt), ha ez országos szintű jelenség, választási szakértők feltehetően később megvizsgálják , tájékoztatott Dénes Zsuzsanna, a helyi választási iroda vezetőjének jogi helyettese.

19:40 - Befejezték a szavazást az átjelentkezők is Veszprémben

Befejezték a szavazást az átjelentkezők is Veszprémben: hét óra után párt perccel már nem álltak sorban a számukra kijelölt Lovassy gimnáziumban - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A nap folyamán hosszú sor kígyózott a gimnázium előtt, az 1-es választókörben Dénes Zsuzsanna, a helyi választási iroda vezető-helyettesének tájékoztatása szerint másfél órát kellett várakozniuk a veszprémi állandó lakóhellyel nem rendelkezőknek a voksolásra.

A szavazás ezért lassan ment, fél hatig a szavazókörhöz tartozó mintegy 1600 választópolgár közül 660-an adták le szavazatukat - mondta Dénes Zsuzsanna a hét órai urnazáráskor az MTI-nek, hozzátéve, hogy hét óra után pár perccel azonban már senki nem állt sorban a gimnáziumban.

19:00 - Első szavazók: felelősségteljesen döntöttek a fiatalok

A tizennyolcadik életévüket betöltő fiatalok idén voksolhattak először, és felelősen hozták meg a döntésüket. Részletek>>

18:43 - A börtönben is szavaztak

Közel hatvanan szavaztak a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben vasárnap. Itt 280 fogvatartott van, ebből 202-nek van szavazati joga, közülük 71-en jelezték szavazási szándékukat. A szavazás rendben megtörtént.

A helyszínre mozgóurnát vittek az egyes számú szavazókörből, a Lovassy gimnáziumból, a helyszíni bizottságban Matolcsi István, Wéber Andrea és dr. Kovács Gabriella foglalt helyet. A fogvatartottak három paraván mögött szavaztak, amit a helyi választási iroda biztosított. A szavazást a mozgóurnát kísérő, helyi választási bizottság tagjai felügyelték, az intézet a fogvatartottak azonosításához és kíséréséhez személyi állományt biztosított – közölte érdeklődésünkre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóirodája.

18:30 - Friss részvételi adatok

 

16: 59 - Másfél órát várakoznak az átjelentkezők Veszprémben

Másfél órát kell várakozniuk vasárnap délután az átjelentkező szavazóknak Veszprémben, ahol eddig a majdnem ezer érintett körülbelül fele adta le voksát - tájékoztatta a helyi választási iroda vezető-helyettese vasárnap az MTI-t.

Dénes Zsuzsanna elmondta: Veszprémben 985-en regisztráltak olyanok, akiknek állandó lakóhelyük nem a városban van. Hozzátette: a Lovassy gimnázium 1-es szavazókörében fél négyig 535 átjelentkező adta le voksát és 220-an olyanok, akik ebben a körzetben laknak.

Tájékoztatása szerint ezekben az órákban az átjelentkezett szavazóknak másfél órát kell várakozniuk a voksolásra.

16:10 - Kovács Zoltán és Gőgös Zoltán is szavazott

Pápa - Dr. Kovács Zoltán, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje lányával és fiával érkezett a Napsugár bölcsődében berendezett szavazókörzetbe, fél órával déli tizenkettő előtt adták le szavazatukat.

Fotó: Nagy Imre

- Munkás és mozgalmas kampányon vagyunk túl, elvégeztük mindazt a feladatot, amit el kellett végeznünk. Több százan segítettek nekünk, ráadásul a korábbi választókerület bővült is a devecseri járással és a zirci járás felével. Ott ismeretlen terepen kellett mozognunk. A lehetőség szerint szinte mindenhova eljutottam, és a személyes meggyőzésre helyeztem a hangsúlyt. Azt gondolom, nem ezen a két hónapon, hanem a négyéves teljesítményen múlik az, hogy mi lesz a végeredmény. Én nyugodt lelkiismerettel jöttem szavazni, az elmúlt négy évben is megtettem mindent a választókerületemért, azt itt élőkért. Ha netán másképp döntenek, én akkor is nyugodtan alszom. Természetesen azzal lennék elégedett, ha nyernénk, ezért dolgoztunk az elmúlt négy évben és az utolsó két hónapban is. Este, amikor az eredmények már várhatók, összejövünk a segítőinkkel, és közösen várjuk a végeredményt – fogalmazott dr. Kovács Zoltán.

Gőgös Zoltán feleségével és lányával adta le szavazatát a Türr gimnáziumban délelőtt tizenegy órakor.

Fotó: Nagy Imre

- Intenzív kampányon vagyok túl, nagyon sok találkozóval. Január közepétől mostanáig közel kilencven programon vettem részt, illetve negyven vidéki utat is bonyolítottam a képviselőtársak meghívására. Itt helyben kemény, de korrekt és tisztességes kampány folyt, ez nagyjából minden résztvevőre igaz. Minden, a kampányban részt vevő politikai erő csak a győzelemmel lehet elégedett, a második helyért nem  jár dicsőség. Azt gondolom, a kormányváltáshoz megfelelő mennyiségű szavazó megvan, az a kérdés, hogy ezt a fülkékben megteszik-e. Ha igen, akkor elégedettek leszünk, ha nem, akkor is demokrácia van, tudomásul kell tehát venni, ha más eredmény születik. Ma nagyjából két világkép közül választ az ország: egy fölülről vezérelt, keleties, illetve a másik, amit mi ajánlunk,  egy szélesebb koalíción alapuló Magyarország közt. Én ez utóbbit választanám, mert Európában ez működik. Az eredményeket este a kampánycsapattal együtt várom majd – mondta el a kormányváltó erők képviselő-jelöltje.

16:08 Zökkenőmentes választás

Veszprém, Balatonfüred – Veszprém megye 1-es számú, veszprémi választókerületében a szavazópolgárok 49 százaléka, a 2-es számú választókerületben a szavazópolgárok 46,11 százaléka adta le voksát délután három óráig.

Mohos Gábor veszprémi jegyző, a helyi választási iroda vezetője elmondta: az 1-es számú, veszprémi választókörzetben rendben zajlanak a választások, rendkívüli esemény nem történt. Délután három óráig a szavazásra jogosult polgárok 49 százaléka voksolt. A veszprémi Lovassy László Gimnáziumban időnként hosszabb sorra, várakozásra kell számítani, hiszen az 1-es számú az átjelentkezettek számára kijelölt szavazókör. Ez a szavazókör a többinél (a szavazókörökben a maximum létszám 1100) jóval nagyobb; ide közel 1700 szavazópolgárt várnak, az állandó veszprémi lakcímmel nem rendelkezők száma közel 1000.

A 2-es számú, balatonfüredi választókerületben zökkenőmentes a szavazás, rendkívüli esemény nem történt. Tárnoki Richárd jegyző, a helyi választási iroda vezetője elmondta: délután három óráig a szavazásra jogosultak 46,11 százaléka adta le voksát.

15:45 - Sorsdöntő választás - Ferenczi Gábor Devecserben szavazott

Devecser - Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője a városban szavazott, miközben Ajkán él. Lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy mivel szülei és rokonai Devecserben élnek, így ott adja le voksát. Amellett dédapja testvére, Ferenczi Lajos a város védelméért halt mártírhalát a Tanácsköztársaság idején, nagyapja pedig az itteni húsgyárban dolgozott, úgyhogy több szál is köti a városhoz.

(Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Büszke vagyok a felmenőimre, de az egykori tanítványaim közül is sokan élnek itt. Számomra természetes, hogy minden szavazáson részt veszek. Az idei azért is fontos, mert a földvásárlási moratórium lejár, a földbirtok védelme pedig fontos feladatunk. Sorsdöntőnek érzem tehát a mai választást - mondta Ferenczi Gábor.

15:42 - Friss részvételi adatok

 

13:42 Friss részvételi adatok


13: 49 Urnába be nem dobott szavazólap Balatonalmádiban

Balatonalmádiban a 2-es szavazókörben (VESZPRÉM OEVK: 02) szavazatszámláló bizottság a szavazófülkében kitöltött, az urnába be nem dobott szavazólapot talált. Az SZSZB a szavazólapokat (1 db. egyéni, 1 db. listás) külön borítékba zárta és külön kezeli. A szavazatszámlálás során nem veszi figyelembe

12:38 Navracsics Tibor is leadta szavazatát

Veszprém – Abban bízom, hogy lehetőséget kapunk a folytatásra, nyilatkozta dr. Navracsics Tibor, aki a Bárczi Gusztáv Általános Iskolában voksolt.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes családjával - feleségével, kislányával és szüleivel együtt – délelőtt fél tizenkettőkor érkezett szavazni a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe. Miután leadta szavazatát, újságíróknak úgy nyilatkozott várakozásairól: a reggeli adatok alapján a részvételi átlagot tekintve Veszprém megye és Veszprém városa a legaktívabb, úgy tűnik, a 2010-esnél magasabb részvételre számíthatunk.

- Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a magyar polgárok érdeklődnek a közügyek iránt, részt akarnak venni a közügyek eldöntésében, aktívan részt vesznek jogaik gyakorlásában is. Ez a legtöbb, amit egy demokrata politikus várhat, hiszen azt jelenti, hogy akárki nyeri a választást, erős legitimációval bír. Természetesen abban bízom, hogy lehetőséget kapunk a folytatásra, és egy erős legitimációval bíró kormány tudja majd az országot vezetni a gazdasági növekedés pályáján.

Dr. Navracsics Tibor és a veszprémi Fidesz tagjai este az Expresszó klubban várják az eredményeket.

11:53 Mesterházy Attila Veszprémben szavazott

Leadta szavazatát Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. A "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskolában voksolt.

Mesterházy Attila fél tizenkettő előtt érkezett az általános iskolához feleségével és két gyermekével. Az MSZP elnöke voksolás után gyermekeinek megmutatta az iskolát, ahol diákéveit töltötte, majd távozott.

MTI Fotó: Nagy Lajos

Újságíróknak nem nyilatkozott.

Részvételi arány - 11 óra


Részvételi arány - 9 óra


Részvételi arány - 7 óra

Veszprém megye                   1,86 százalék     5.433 szavazó

Az országos híreket itt találja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!