Hírek

2015.01.29. 09:24

Valaki üdvözli, más kineveti Csopak várossá válási szándékát

Ez még viccnek is rossz- írta az egyik kommentelő a polgármester közösségi oldalán bejelentett hírre reagálva, miszerint a település beadta várossá válási kérelmét. A bejegyzés után záporozni kezdtek a kommentek.

Prevics Éva

Mi is megírtuk, hogy Csopak az előnyösebb pályázati lehetőségek miatt kérte várossá nyilvánítását. Ambrus Tibor polgármester saját közösségi oldalán jelentette be a hírt, amire több tucat hozzászólás érkezett. Van, aki egyszerűen kinevette a szándékot, más lelkesen biztatta a település vezetését.

Az egyik kommentelő szerint ez még viccnek is rossz, más megjegyzi, hogy ha város lesz Csopak, akkor talán lesz egy buszpályaudvar is, de legalább egy buszmegálló az ipari részen. Van, aki azt írja: az elmúlt napok úgy feláztatták az utcát, hogy az autó helyenként majdnem elsüllyedt. Hozzáteszi: a többségnek más jut eszébe egy városról. Persze volt, aki a kezdeményezés védelmére kelt és csitította kedélyeket.

Csopak polgármestere a reakciókra reagálva a Naplónak elmondta: A várossá válás nem lehet érzelmi kérdés. Önmagában ettől nem változik semmi, csak a közigazgatási státusz. A várossá válás semmilyen hátránnyal nem jár, viszont előnyökkel járhat. Ambrus Tibor hozzátette: már a választások előtt is nyilvánvalóvá tette, hogy szándékában áll a várossá nyilvánítás kérvényezése, melyet aztán az új képviselő - testület is támogatott. A helyiek pedig több fórumon kifejthették véleményüket az ügyről.

Csopakon inkább kertvárosi életet élünk, mint falusit- ezt korábban a kérelem beadásának napján mondta Ambrus Tibor. A település azért döntött amellett, hogy beadja várossá nyilvánítási kérelmét, mert a városi státuszú települések más pályázatokat érhetnek el. A polgármester szerint az infrastruktúra, a költségvetés és a vállalkozások helyzete miatt is Csopak méltán válhat várossá.

A várossá válási kérelmeket -a választás évének kivételével -minden év január 31-ig adhatják be a települések, az elbírálásokat a Miniszterelnöki Hivatal végzi. Az eredményt nyár végén a köztársasági elnök hirdeti ki.

Címkék#Csopak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!