Hírek

2014.07.07. 13:08

Vadpörkölt főző verseny Nyárádon

Nyárád - Az illatok, miként az ízek is, leírhatatlanok voltak. Legyen annyi elég, hogy a sörrel készült szarvaspörkölt szinte elolvadt a számban. A muflont azonban idén sem mertem bevállalni. Már a harmadik nemzetközi vadpörkölt-főző versenyt rendezték meg szombaton a teleülésen. Nem véletlenül írok nemzetközit, hiszen a rendezvényre idén holland és vajdasági vadászok, baráti társaságok is ellátogattak.

Nagy Imre

A gasztronómiai kavalkád szervezője Kozma Sándor, az öt földrészt bejárt vadász, illetve Pajak Károly, a település polgármestere.

– A rendezvény idén kicsivel szűkebb körű, hiszen tavaly a sportnappal együtt szerveztük meg, most pedig önállóan.  A nagy durranást jövőre tervezzük, akkor nagy összejövetel lesz. Most inkább a szűkebb értelemben vett barátaink látogattak el hozzánk. Ma halételek is készülnek, de fől a muflon, a szarvas, az őz és a vaddisznó is. Az az igazi, amikor magunkat is megversenyeztetjük, ezért a legjobbakat díjazzuk is, ezzel serkentve egymást arra, hogy legközelebb még jobbat, még ízletesebbet készítsünk. Bízunk abban is, hogy jövőre befejeződik a trófea múzeum bővítése is: jelenleg 327 darabos a gyűjtemény, 39 vadfaj, ezt szeretnénk kerek 500-ra emelni. Iskolaidőben minden héten van látogató: itt tartják a biológia, a környezet órákat – mondta el Kozma Sándor.

– Hogy miért jelentős a falu számára a mai verseny?- kérdez vissza mosolyogva Pajak Károly. – Az egyik legnagyobb eredmény, hogy a vendégeink megismerik a falunkat, és remélem, jó hírünket viszik, és sokaknak elmondják, hogy érdemes Nyárádra jönni. A kínálatunk bővül: a falu végén a jóléti tavaink már majdnem készek. Jövőre így már kibővíthetjük a vadfőző versenyt egy horgászversennyel is. A múzeumhoz tanösvény kötődik, a környék állatainak bemutatásával. Hódunk is van: délutánonként megjelenik és közel is engedi magához az embert, de a fülesbagolytól a halászsasig számos állat él még a Bitva mentén – mondja a község polgármestere. Kis idő jut körülnézni, beleillatolni a levegőbe. A receptek természetesen titkosak, de a fűszerekről azért eshet szó: borókabogyó, kakukkfű, tárkony, ehhez vörösbor, gomba is dukál. Sok függ a hús minőségétől, a vad nagyságától és attól is, hogy mennyi idős volt. Sajnos még nem készült egy egyik „versenymű" sem, ezért szomorúan húzódok be az egyik sátor alá. Ám itt is meglepetés vár: Hetyési Karcsi bácsi kínál meg egy nagyszerű szarvaspörkölttel. Ő már hajnalban kezdett, így aztán megvendégelheti az arra járókat. A titkot természetesen nem árulja el, de azt igen, hogy a pörkölt sörrel készült. Ettől jobban puhul, és fűszerekkel egyesülve ízvilága is kitűnő. Tanúsíthatom: ez mind igaz, a tíz ujjamat megnyaltam utána!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!