Hírek

2013.11.23. 10:25

Beszélgetés Vadai Ágnessel

Zirc - Vadai Ágnes – igazolva a róla kialakult képet – rögtön az első megszólalásában riposzttal indított: miért pont azt kérdezik tőle, hogy kislányként, nőként hogyan fordult a politika felé? Csak remélni meri, egy férfi ugyanezt a kérdést kapta volna: kisfiúként miért lett politikus.

Varga Domokos Péter

A zirci városi tévé és egy bakonyi hírportál Beszélgetések fehér asztalnál címmel indított sorozatot, melyben helyi és országos közéleti személyiségeket kérdez Fekete Zsigmond „a város, a világ és az ország" dolgairól. A nyilvános felvételek közönség előtt zajlanak. A sorozatnak ezúttal a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, Vadai Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendége.

A feminista felütés után persze a kérdésre is válaszolt. Karcagon született, de már gyermekkorában is érdekelte a közélet, a politika világa, ő mindig is szereplős típus volt. De úgy gondolta, a gyengék, a bántalmazottak oldalára kell állnia. Előbb a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemet végezte el, utána ugyanott lett tanársegéd, majd PHD tudományos fokozatot szerzett. Később az ELTE-én elvégezte a jogot, de közben már a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen oktatott. A családjából magával hozott baloldali értékrendet követve 1999-ben belépett az MSZP-be, 2002-ben lett országgyűlési képviselő. A magánéletében sem konzervatív, nincs gyermeke, éppen válófélben van.

A beszélgetés során még visszatértek a feminizmusra is: a nők jogai melletti kiállás, a családi belüli erőszak elítélése nem kap elég súlyt a közéletben, a médiának is sokkal jobban kellene figyelni ezekre a kérdésekre. Aki megveri a feleségét, annak távoznia kell a politikából, nem dönthet mások sorsáról. Vadai Ágnes „nap mint nap várja", hogy a konzervatív országgyűlési képviselők is csatlakozzanak például az olyan akciókhoz, mint a „lila monoklis" tiltakozás. Amikor Selmeczi Gabriellát érte szóbeli atrocitás, ő ugyanúgy kiállt mellette.

Azt is megtudtuk, azért lépett át az MSZP-ből a DK-ba, mert azt tapasztalta, ott már a modern, nyugatos, polgári politika nem tud többséget kapni. Számára a baloldaliság nem rákosista, nem osztogatós típusú politika, hanem a szabadság iránti vágy és a szolidaritás nagyon jó egyensúlya. A polgárok ne várjanak mindent az államtól, az állam dolga viszont az, hogy szándékaik megvalósításában segítse a polgárokat. Ne törjön pálcát a saját polgárai felett, hanem legyen befogadó.

Kérdező és kérdezett végig nehezen hangolódott egymásra, de azért folyamatosan hangzottak el jó mondatok. Például az is: A magassarkú cipőt biztosan a férfiak találták ki. De ezt meg biztosan nem Vadai Ágnes mondta először. De ez is mindegy, és az is, hogy valóban igaz-e?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!