Hírek

2014.05.17. 15:52

Útzárral védik meg a földet Megyeren

Egy osztrák megvette, egy amerikai vállalatnak bérbeadta, amely egy német céggel műveltetné a magyar földet. Az senkit nem érdekel, hogy három helyi gazdának van elvetett gabonája a szóban forgó, beszántásra ítélt területen.

Szijártó János

Betonelemekből készülnek az útzárak Megyeren, megakadályozva az esztelen betárcsázás
Fotó: Pajer Kristóf

Azaz, mégis, a megyeri polgármester, Pajer Kristóf és a képviselő-testület igyekszik segíteni a három gazdának. Hazánk legkisebb önálló közigazgatású települése, nem szeretne Kishantos sorsára jutni, mondta a polgármester lapunk érdeklődésére. Ezért minden törvényes eszközzel igyekeznek megvédeni a már elvetett búzát és repcét a külföldi befektetők betárcsázási szándékától. Ugyanis már utasítást kaptak a traktorosok, hogy haladéktalanul kezdjék meg a kijelölt táblák betárcsázását attól függetlenül, hogy a földhasználati jogok tisztázva lennének. Pajer Kristóf hangsúlyozta, hogy még jogerőre nem emelkedett, be nem jegyzett földhasszálat alapján próbálnak birtokon belülre kerülni az új használók, úgy hogy ezek a területek még a mostani mezőgazdasági év kezdetén, tavaly szeptemberében, az előző tulajdonossal kötött érvényes szerződés alapján az érintett gazdák földhasználatában voltak. A területek védelme érdekében a polgármester az önkormányzat tulajdonában lévő utakat a belvízi helyzetre való tekintettel lezáratta, hiszen az útzár a jogszerű fölhasználok mezőgazdasági tevékenységét nem gátolja, csak megakadályozza az esztelen betárcsázást. A megyeri lakosok saját eszközökkel és anyagokkal torlaszolták el az utakat, ezzel is tiltakozva az ellen, hogy teljesen kizárták őket a hatósági engedélyezési eljárásából. A polgármester arról is tájékoztatott, hogy akaratuk és a helyi rendeletek ellenére energia-nyárfákkal akarják beültetni a környező mezőgazdasági területeket, a térség jó minőségű termőföldjét. - Az energianyárfákat eleve a gyenge minőségű területekre javasolt ültetni, nem az itteni kiváló termőföldre. Minden törvényes eszközzel fellépünk az ügyben, a lehetőségeket a hétfői testületi ülésen vitatjuk meg, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!