Hírek

2014.11.23. 08:19

Úr az űrből - Paloznakon tartott előadást Farkas Bertalan

Az űrrepülés előzményeiről, a súlytalanság érzéséről és a világűrben köttetett életre szóló barátságokról is beszélt az első magyar űrhajós Paloznakon. Farkas Bertalan előadásával hol megnevettette, hol könnyekig hatotta a közönséget.

Prevics Éva

Farkas Bertalan 34 éve meséli a világnak űrutazása történetét. Hol Amerikában, hol Kelet- Európában osztja meg élményeit az emberekkel. A hétvégén Paloznakon tette mindezt. Az első magyar űrhajós rendkívül élményszerűen beszélt és még vicces is volt.

Így mesélt a kezdetekről: "Focista akartam lenni, de anyám lebeszélt róla ,mert veszélyes. Ekkor döntöttem úgy, hogy a repülést választom. "

Az előadáson felesége is jelen volt, sok közös emléket is megosztottak a hallgatósággal. Mindenki Farkas Bercije elmesélte, hogy amikor kiderült, hogy vadászpilótaként jelentkezhet űrhajósnak, felesége nem örült, hiszen volt már egy kislánya, akinek nem egy halott hős,  hanem egy apa kellett.

" Mikor hazamentem mondtam a feleségemnek, hogy igyunk meg egy pohár pezsgőt,  utána javasoltam , hogy igyunk meg még egyet. Feleségem erre kérdezte, hogy na, már megint hova repülsz? Mondtam, hát a világűrbe..."

Azt is elmesélte, hogy a szovjetek két pohár konyakkal kínálták, mielőtt közölték vele, hogy ő mehet az űrbe. Mikor megtudta, a harmadik pohárral már ő javasolta.

Az élő legenda beszélt Valerij Kubaszov szovjet űrhajóssal köttetett barátságáról is.  1980-ban ő volt annak az űrhajónak a parancsnoka, amivel Farkas Bertalan is repült.

"Csodálatos és felejthetetlen volt visszanézni a földre. Rögtön megkezdődött a súlytalanság is, külön meg kellett tanulni közlekedni a lebegés miatt. "

"Ha kinyújtod a kezed, azt a földön tartani kell, ott nem, olyan mintha a lebegő kéz nem is a tied lenne" -mondta. Farkas Bertalan elmesélt egy vicces esetet is, amikor a súlytalanság állapotában azt látta, hogy Kubaszov az űrállomás belsejében, törökülésben ül a levegőben.

Az előadás során egy filmet vetítettek, melyben látszott, hogy úsztak át a Szojuz -36 űrhajóból a Szaljut- 6 űrállomásra. Hogyan ettek és hogyan vágták le Farkas bajuszát társai a súlytalanságban. Mikor Farkas Bertalan arról beszélt, hogyan tudta meg idén februárban, hogy barátja  Valerij Kubaszov meghalt, meghatódott.

Farkas űrrepülése előtt egy lánya született, aztán két fia jött világra. Ma két fiú unokája is van, akik az óvodában szívesen beszélnek nagyapjuk rendkívüli utazásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!