Hírek

2014.11.26. 21:55

Ünnepi díszkivilágítás - Megyénk településein elkezdték a felszerelést

A karácsonyi hangulathoz egyre jobban hozzátartozik a díszkivilágítás, a sötét téli napokon az ünnep mindenütt fényben úszik. Megyénkben is elkezdték a díszek szerelését.

Munkatársainktól

Balatonfüreden évek óta ugyanazokat a helyeket díszítik fel és világítják meg advent idején. A 71-es főút mentén Tihany és Csopak felől, valamint az Arácsi Népház előtt is egy-egy fenyőfát helyeznek ki és díszítenek fel.

Advent első vasárnapjára Füreden is fényben fog úszni a város (Fotó: Prevics Éva)

Díszkivilágítást kap a Vitorlás tér, a Gyógy tér, a Zákonyi sétány és sok középület is. A fények advent első vasárnapján gyúlnak ki. Az önkormányzat az ünnepi időszak hangulatának megteremtésére minden évben 2–2,5 millió forintot költ. A legtöbb fényeszköz már modern, kis fogyasztású izzókból áll – mondta a Naplónak Kosler Zoltán, az önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője. Hozzátette: folyamatos igényük van a lakóknak arra, hogy bővítsék a kivilágított területeket, ezért erre különösen odafigyelnek majd a jövőben.

Tapolcán nem költenek idén a városi díszkivilágítás cseréjére vagy bővítésére – tudtuk meg Dobó Zoltán polgármestertől. A világítás elemeit két évvel ezelőtt vásárolta a város, idén megfelelő a minőségük, korszerűek.

Sümegen idén már a plébániatemplom környéke és a Deák Ferenc utca is kap díszkivilágítást, annál is inkább, hiszen ott lesz az ünnep előtti adventi forgatag – nyilatkozta lapunknak Végh László polgármester. Közel 500 ezer forintot költenek az új világításra, hogy a városnak az a része se maradjon ki, ahol karácsony idején egyébként is sokan megfordulnak.

Zircen a korábbi évekhez hasonlóan mértéktartó díszkivilágítás lesz a városközpontban. Néhány fenyőfára kerülnek fel a már meglévő díszfüzérek. Ottó Péter polgármester elmondta, a díszítésnek technikai költségei lesznek, a felhelyezést a város-üzemeltetési gazdasági társaság szakemberei végzik.

Ajkán már felszerelték a díszfényeket. A tavalyi rongálások miatt sok fényforrást javítani kell. A belvárosi és településrészi fenyőfákon és a sétálóutcában és a nagyobb utakon lesz díszkivilágítás. Az adventi ünnepeket november 28-án délután három órakor nyitják meg az agórán, ezzel egy időben kezdődik ünnepi díszkivilágítás.

Devecserben városfát állítanak fényfüzérrel és egyéb díszekkel, valamint betlehemet állítanak fel a Fő téren. A városban két helyen világítanak ünnepi fények.

Veszprémben egyre több gondot jelent a régi díszek javítása, hiszen a legtöbb eszköz öt évnél idősebb, így sok fénytömlő szorul cserére, mondta el érdeklődésünkre a városüzemeltetési iroda vezetője. Kovács Zoltán kiemelte, a városban jelenleg mintegy 130 motívum van kandeláberre szerelve, az épületek és oszlopok között átfeszítve pedig 24 díszt találunk, ennek megfelelően az üzemeltetési költség is több összetevőből áll. A legnagyobb feladat a díszek fel- és leszerelése, amely többhetes munkát jelent. Méretük miatt a tárolás sem egyszerű, az ehhez szükséges helyet is bérelni kell. A villamos energia nagyrészt közvilágítási hálózatról biztosított, így ennek elszámolása a város közvilágítási keretéből történik. Az idei kiadás összesen mintegy ötmillió forint lesz, mondta az irodavezető. Kovács Zoltán aláhúzta, a jövőben energiatakarékos LED fénytömlőkkel szeretnék a villamosenergia-fogyasztást mérsékelni.

Várpalotán, ahogy az évek óta szokás, advent első vasárnapján gyúlnak ki az ünnepi fények. Talabér Márta polgármester lapunknak elmondta, idén még több helyen lesz díszkivilágítás a településen. – A megújult, s a közelmúltban felavatott Árpád-házi Szent Erzsébet téren új díszítőelemek kapnak helyet, illetve a Thury-várat is tovább szépítjük. A Nagy Gyula Galéria és a polgármesteri hivatal is ünnepi díszbe öltözik, de a belvárosi fákon és a Szent István utcában is lesz díszkivilágítás – mondta el a polgármester.

Pápán az ünnepek alatt az adventi vásár helyszíne, azaz a Fő téren felállított faházak és a város karácsonyfája, a 13 méter magas ezüstfenyő, valamint a Kossuth utca kap ünnepi díszkivilágítást – tájékoztatott Buics Lajos, a városgondnokság kommunális csoportvezetője. A karácsonyi fények pénteken gyúlnak fel a város szívében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!