Hírek

2012.10.30. 20:18

Újra lesz úszásoktatás Zircen

Zirc – Novembertől újraindul az úszásoktatás a városban, ami 2011 május végén szűnt meg, mivel az önkormányzat a költségvetéséből nem tudta tovább finanszírozni.

Varga Domokos Péter

Az önkormányzat a kórház szakembereivel együtt dolgozta ki a további működtetés koncepcióját, melynek során kórház gyógyító tevékenységébe is bekapcsolják az uszodát. A kórházi állami tulajdonba kerülése miatt azon ez idáig nem kezdődhetett el az úszásoktatás. Az úszásoktatás újraindításáról a legutóbbi ülésén határozott a képviselő-testület. A tanuszoda jelenleg olyan állapotban van, hogy rövid időn belül üzembe helyezhető, a tárgyi feltételek mellett november 1-től a szükséges személyi feltételek is rendelkezésre állnak. Az óvoda és általános iskola hetente három délelőtt venné igénybe az uszoda szolgáltatását. Ez a beosztás illeszkedne az óvoda nevelési és az iskola pedagógiai programjához.

A testület határozott a költségekről is, a kórházzal való megállapodás alapján az önkormányzat november 1-től 2013. június 30-ig havi 320 000 forintot fizet az úszásoktatásért. A 2012–2013-as tanévben ez összesen 2 560 000 forint kiadást jelent az önkormányzatnak. Az önkormányzat ezen időszak lejárta után is szeretné úszásoktatás feltételeit biztosítani.


Az ülésen a testület megállapodás-tervezetet fogadott el arról, hogy Olaszfaluval, Lókúttal és Borzavárral közös önkormányzati hivatalt hoz létre 2013. január 1-től. A csatlakozási szándékról ezt megelőzően mindhárom község képviselő-testülete hozott már döntést. Az önkormányzati törvényben foglaltak szerint a kétezer főt el nem érő települések önállóan nem tarthatnak fenn hivatalt, így az ennél kisebb lélekszámú települések illetve körjegyzőségek „lépéskényszerbe” kerültek. Olaszfalu és Lókút eddig egy körjegyzőségbe tartozott, de a két község együtt sem érte el a szükséges lakosságszámot. Borzavár a Porvától való leválást követően több éve egyedül vitte a hivatalt, a jegyzői feladatokat négy órában látta el egy nyugdíjas szakember. Január 1-től a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal mindegyik községben kihelyezett ügyfélfogadást működtet. A csatlakozás várhatóan minimális létszámcsökkentés jár csupán, mert ahol megoldható, a korábbi alkalmazottak átkerülnek a zirci hivatalhoz.

A közös önkormányzati hivatalokat az érintett településeknek 2013 márciusáig kell létrehozni. 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!