Hírek

2017.07.19. 20:05

Újra itt a hőség - Egy hőmérsékleti rekord dőlt meg megyénkben a nyáron

VESZPRÉM, BUDAPEST Újabb hőhullám érte el a Kárpát-medencét, a jövő hét elejéig biztosan harminc fok feletti hőmérsékletekre számíthatunk.

Marton Attila

A kánikulát a Földközi-tenger felől a Kárpát-medencébe beáramló meleg levegő okozza. A jövő hét keddig, egy erőteljesebb hidegfront érkezéséig harminc Celsius fok feletti csúcshőmérsékleteket mérhetünk.

A kánikulában a Balaton-parti strandok hozhatnak enyhülést, képünkön Füzi Dorina
Fotó: Pesthy Márton

Kuntár Roland, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa érdeklődésünkre elmondta: péntekről szombatra hajnalban is eléri egy hidegfront hazánkat, az azonban még lehűlést nem hoz, de többfelé kell számítani frissítő záporokra, zivatarokra. A hőhullám idején az ország keleti és déli területein várható a legnagyobb hőség, 35-37 fok. Veszprém megyében ennél három-négy fokkal hűvösebb várható. Melegrekordok várhatóan nem dőlnek meg a következő napokban. A jelenlegi előrejelzés szerint egy kedden átvonuló hideg-front vethet majd véget a kánikulának. A záporral, zivatarral érkező front után jelentősen visszaesik a hőmérséklet, szerdán 22-27 fok közöt-ti maximumokat mérhetünk, mondta Kuntár Roland.

A meteorológus arról is beszélt, a hőség mellett ismét fel kell készülni az erős UV-sugárzásra is. A szakember ezért azt tanácsolja, 11 és 15 óra között lehetőség szerint minél kevesebbet tartózkodjunk a napon, használjunk fényvédő krémet, viseljünk kalapot és megfelelő ruhát. A tartós meleg miatt a sűrűn beépített, belvárosi területeken hőszigetek is erősödhetnek: ahol kevés a zöldterület, ott a levegő nem tud annyira fel-frissülni, mint a külvárosi részekben. A hőmérsékleti különbség a késő éjszakai órákban akár a két Celsius-fokot is meghaladhatja, jegyezte meg a meteorológus.

A fokozódó hőségben a víz és az árnyék segít
Illusztráció: Pesthy Márton

Veszprém megyében egy hőmérsékleti rekord dőlt meg az idei nyáron. Július 10-én a napi csúcshőmérséklet 35,2 fok volt Devecserben, a korábbi rekord 34,9 fok volt, ezt Pápán mérték 2002-ben, közölte kérdésünkre Hoffmann Lilla, az OMSZ éghajlati szakértője. Hozzátette, a nyár eddigi legmelegebb napja június 22-e volt, aznap 35,5 fokot mértek Balatonedericsen.

Idén nyáron országos átlagban eddig három nap érte el, illetve haladta meg a napi középhőmérséklet a 25 fokot, ami az OMSZ veszélyjelző rendszerében a hőségre vonatkozó első fokú figyelmeztetés kritériuma. Tavaly nyolc, 2015-ben pedig 28 ilyen nap fordult elő orszá-gos átlagban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!