Hírek

2014.06.17. 19:27

Újabb szúnyogirtásra készülnek a Balatonnál

Keszthely – Várhatóan a következő héten hajtják végre az idei harmadik kémiai szúnyoggyérítést a Balatonnál, tudtuk meg Sáringer-Kenyeres Tamástól.

Győrffy Árpád

A munkát irányító szakértői csoport vezetője elmondta, hogy jelenleg már az elrendelés fázisában vannak, amikor a Balatoni Szövetségnek, illetve rajta keresztül az érintett önkormányzatnak jelzik az irtás indítását. A döntést saját méréseik és az önkormányzatoktól kapott jelzések is megerősítik. Az akcióra csak akkor kerülhet sor, ha a munkához megfelelő időjárási viszonyok lesznek. A vegyszer kipermetezése merev szárnyú repülőgépekkel történik a korábban is érintett, mintegy 5519 hektárnyi területen. A permetezést átlagosan 250 méter széles sávban végzik, a Balaton víztükrétől számított 50 méteres védőtávolságban és a tiltott részek kihagyásával. 

Az akció előtt a méhészeket az önkormányzatok tájékoztatják a tervezett permetezésről. Mint Sáringer-Kenyeres Tamás elmondta, az önkormányzatok határozzák meg, hogy területükön hol kell irtani, illetve melyik az a célterület, ahol a turisztikai szempontok ez különösen indokolják. Vannak olyan területek, mint például Szigliget, Tihany környéke, ahol környezet-, illetve természetvédelmi okok miatt tilos a vegyszeres védekezés. Ugyanakkor ezeken a helyeken is vannak olyan belterületi részek, ahol az önkormányzatok igénye alapján lehetőség van a szúnyogok irtására.

Idén a központi költségvetés eredetileg 50 millió forintot különített el a balatoni szúnyogirtásra, amit az önkormányzatok ugyanennyivel egészítettek ki. A szakértő szerint ez várhatóan fedezi az összesen szükséges öt-hét vegyszeres permetezés és a már lezajlott két, biológiai szerrel végzett akció költségét, illetve ebből még esetleg egy továbbit. A biológiai akciónál használ baciluskészítmény a szúnyogok lárváit pusztítja el, más élőlényekre veszélytelen.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Fő- igazgatóság vezetője a napokban jelentette be, hogy másfél milliárd forintos költséggel összehangolt országos szúnyogirtást tervez a kormány. Sáringer-Kenyeres Tamás szerint ennek megvalósulása várhatóan nem befolyásolja a balatoni helyzetet, legfeljebb az itt egyébként is tervezett permetezés helyébe lép az országos akció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!