Hírek

2013.10.19. 13:14

Új tagok a pozitív listán

Veszprém - Nem jelentheti ki nyugodtan senki, hogy őt nem érintik a fogyasztóvédelem kérdései, hiszen mindenki fogyasztó valahol. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben is sok szabálytalanságot fedeztek fel a fogyasztóvédelmi felügyelők, ez a szemlélet egyre inkább érezhető.

Varga Ibolya

Szép ünnepséget tartottak a közelmúltban a megyeházán, melyen dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott és Roxer Egon, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője tizennyolc vállalkozás képviselőjének adta át az oklevelet arról, hogy felkerültek a fogyasztóvédelmi pozitív listára, melyen országosan kétezernél több, megyénkből százhárom vállalkozás kapott helyet. A kormánymegbízott visszatekintett a nyári idegenforgalmi szezoni ellenőrzésekre. Idén is figyeltek az akció során az árfeltüntetésre, az ezzel kapcsolatos tájékoztatásra, azaz az egységárakra, a fogyasztók megkárosításának elkerülésére, a szavatosságra. Külön vizsgálták a személyszállító vállalkozásokat és a mutatványosokat. Idén is sok mutatványossal volt gondjuk,
előfordult, hogy nem rendelkeztek azokkal a dokumentumokkal, melyek igazolják, hogy elvégezték az eszközeiken az esedékes vizsgálatokat és ezek szerint elvárható a szerkezetek balesetmentes működtetése. Ritkán történik baj ezekkel a masinákkal, akkor viszont nagyon súlyos következménnyel járnak, több esetben történt halálos baleset is. A nyári ellenőrzések során hetvenhat százalékban tártak fel hiányosságokat a felügyelők, ami szinte ijesztő. Tudni kell azonban, hogy a felügyelőség munkatársainak nem a büntetés az elsődleges céljuk, hanem a szabályszerű működtetés elérése. Több figyelmeztetést adtak ki, mint büntetést. Igaz, a feltárt hiányosságok többsége is apróság volt, de egy adott helyen több is előfordult. Huszonkét esetben róttak ki pénzbüntetést, összesen 6,2 millió forintot. Hetven százalékban nemzetközi kereskedelmi láncokra. Ezekben az áruházakban a legtöbbször az árakkal és a kedvezményekkel volt gond, gyakran nem azt fizettették ki a vevőkkel, amit meghirdettek.

Sokat segítenek a karácsonyi készülődésben a különféle vásárok, itt is tájékozódjunk a minőségről, az összetételről, a szavatosságról. Fotó: Penovác Károly

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2011 márciusában vezette be a vállalkozások pozitív listáját. Az NFH honlapján megtalálható azoknak a vállalkozásoknak a névsora, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem talált semmilyen rendellenességet a hatóság, a megelőző évben nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük. A legutóbb azok a vállalkozások kerültek fel a listára, amelyeknél nyáron semmilyen hibát nem találtak.

A NFH által az elmúlt években végzett ellenőrzések eredményeinek kommunikációja jellemzően a jogsértések arányairól, azok súlyáról, a jellemző visszásságokról szólt, jóllehet, vannak olyan vállalkozások, amelyekről az ellenőrzés során kiderült, hogy minden jogszabályi előírásnak megfelelnek. A hatóság a vonatkozó törvényi előírások alapján az összes jogsértést megállapító jogerős határozatát közzétette, míg a jogszabályoknak megfelelően működő vállalkozásokról korábban nem készített összesítést, pedig ezek megismertetése is segíti a fogyasztókat döntéseik megalapozásában. A hatóság munkatársai ellenőrzéseik során jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyben rögzítik a tapasztaltakat. Ez alapján határozatot hoznak azokkal a vállalkozásokkal kapcsolatban, melyeknél az ellenőrzés nem tárt fel szabálytalanságot. Ez alapján olyan dokumentumot állít ki, ami ezt a tényt rögzíti. Az ilyen elismerés olyan ellenőrzések után kapható, melyek során a hatóság nem csupán egy termék megfelelőségét ellenőrzi, hanem a vizsgálat szélesebb körben, a fogyasztói érdekeket érintő témában zajlik. A vizsgálat része az árfeltüntetés és árfelszámítás átfogó ellenőrzése, a szavatossággal és jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások és a vásárlók könyvébe tett bejegyzések intézésének ellenőrzése, valamint az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő vendéglátóegységek és a személyszállító szolgáltatás ellenőrzése. Azok a vállalkozások, amelyek nem esnek bele a három átfogó éves ellenőrzésbe, kérhetik a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségétől az átfogó vizsgálatot. Ha ennek során mindent rendben találnak a szakemberek, akkor felkerülnek a pozitív listára. Amennyiben a hatóság azt állapítja meg, hogy az adott vállalkozás a rendelkezéseknek maradéktalanul eleget tett, az erről szóló dokumentumot megküldi az NFH központjának. A központ pedig kiadja az üzletben kifüggeszthető igazolást a vállalkozásnak. Érdekes, hogy országosan is ritkán volt példa arra, hogy valaki ilyen típusú ellenőrzést kért, megyékben pedig még nem fordult elő.

Az igazolást elnyerő vállalkozásnak vállalnia kell az esetleges utóellenőrzést. Amikor az újbóli ellenőrzés során a hatóság jogsértést tár fel, az üzletben kifüggesztett dokumentumot haladéktalanul el kell távolítani, és a hatóság honlapjáról is törlik a vállalkozást. Veszprém megyében eddig egyszer fordult elő, hogy vissza kellett vonni ezt az elismerést, és országosan is csak jó húsz alkalommal.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a kereskedelemben már készülnek a karácsonyra. Legalább egy hónapja láthatjuk a csokoládéból készült Mikulásokat, szaloncukrokat, és már tervezik a karácsonyi kitelepülős vásárokat is. Ez pedig azt is jelenti, hogy hamarosan megkezdődnek a karácsony előtti ellenőrzések. Felhívják a figyelmünket arra, hogy körültekintően vásároljunk. Lehetőleg olyan helyen, ahova vissza is tudunk menni, ha panaszunk van, és meg tudunk állapodni az esetleges cseréről. A nagy értékű műszaki cikket, berendezéseket mindig még az ünnep előtt próbáljuk ki, ha a vásárlás helyén erre nincs mód, és ügyeljünk arra, hogy a szavatossági jogok érvényesítéséhez kapjunk igazolást. Ne feledkezzünk el a számláról, nyugtáról se, csak ezzel tudjuk igazolni a vásárlást. Nézzük meg az élelmiszerek összetételét.

Tudatosan a becsapás ellen

Varga Ibolya jegyzete

Nemcsak ilyenkor, az év minden napján fontos, hogy ne hagyjuk magunkat becsapni. Kiskorú gyermekeinkre, idős szüleinkre különösen ügyeljünk, őket még könnyű megszédíteni később be nem váltott ígéretekkel. Mindannyian hallottunk azokról az árubemutatókról, melyeken gyakran többszörös áron kínálnak szerény jövedelmű nyugdíjasoknak csodát ígérő, de átlagos termékeket. Legyünk tisztába a jogainkkal és ne írjunk alá olyan szerződést, melynek részleteit nem ismerjük, nem értjük. Ne csak a testi önvédelmet tanuljuk meg, legyünk tudatos vásárlók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!