Hírek

2008.11.20. 03:29

Új kábítószerek a feketepiacon

<b>Veszprém</b> - Tavaly Svédországban a GHB hatóanyagú randidroggal csaknem 300 fiatal nőt kábítottak el, majd erőszakoltak meg. Ez a típusú kábítószer idén már az egyik vidéki magyar diszkóban is feltűnt, öt fiatal csak a gyors orvosi segítségnek köszönheti életét.

Halmos György

Erről dr. Nagy Gábor, a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet osztályvezetője beszélt. Nyomozók véleményét hangoztatva úgy fogalmazott, hogy a hatóság birtokába jutott kábítószer töredéke lehet a feketepiacon fellelhetőnek.

A kábítószer-fogyasztási szokásokat ismertetve elmondta, hogy idehaza legnagyobb arányban továbbra is a marihuánát veszik, de az elmúlt években erőteljesen nőtt az ecstasy, a speed és a kokain fogyasztása. 

Az utóbbi, a gazdagok kábítószereként ismert drog a 90-es évek elején még grammonként 17-18 ezer forintba került, azonban mára telített a piac, így jelentősen lement az ára.

Az idei évben a hazai kábítószerhelyzetre két szomorú esemény is rávilágított: he-rointúladagolásban kilencen vesztették életüket Budapesten és Miskolcon, illetve egy vidéki diszkóban történt szerencsés kimenetelű GHB-, vagy ahogy másképpen nevezik, folyékonyecstasy-mérgezés, ami miatt öten kerültek életveszélyes állapotba.

Nagy Gábor a heroinnal kapcsolatban arról beszélt, hogy a szakértői intézetben vizsgált esetek többségében kis mennyiségről, vagyis 10 grammnál kevesebb anyagról van szó. 

Ugyanakkor a korábbiaktól eltérően megjelentek a 100 gramm feletti drogot tartalmazó csomagok is. Az elmúlt négy évben Budapesten 500, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 32, míg Veszprém megyében egy ügyben foglaltak le heroint. 

- Nem tudom elképzelni, hogy a kábítószerfogyasztók irtóznának a Balatontól - utalt a rendőri munka hatékonyságára ironikusan az osztályvezető. A nyáron kilenc fiatal vesztette életét kábítószer-túladagolás következtében, aminek nem szennyezett, hanem túl tiszta drog volt az oka. 

A heroin általában 10-20 százalékos tisztaságú, de a piacon idén megjelent a 40-45 százalékos tisztaságú anyag. Ez a rendőrök szerint arra utal, hogy új terjesztők léptek a régiek helyébe, akik a tisztább anyaggal akarják magukhoz csábítani a fogyasztókat, hiszen ugyanannyiért többet kapnak. 

Terjed a heroin gőzének beszippantása, az inhalálásos módszer, mert így el lehet kerülni a tű okozta nyomokat. Valószínűleg azok, akik a nagy tisztaságú heroint használták, nem tudtak erről, és normál mennyiséget adtak be maguknak, ez pedig a halálukat okozta.

A szexuális bűncselekmények egyik segédeszközeként használt GHB Magyarországon 2004 óta tiltott szer. Az anyag egyik hatása, hogy koordinációs zavarokat, emlékezetkiesést okoz, ezért szexuális jellegű bűncselekményeknél gyakran alkalmazták. 

Svédországban tavaly több mint 300 olyan szexuális bűncselekményt regisztráltak, amiben az elkövető GHB-vel kábította el az áldozatot. 

Az ilyen jellegű esetek annyira elszaporodtak, hogy egységcsomagot készítettek fiatal nők számára, hogy ha bűncselekmény áldozataivá váltak, legalább DNS-nyomokat tudjanak rögzíteni, amivel az elkövetőt beazonosíthatják a rendőrök. 

A GHB ugyan tiltólistán van, de egyik összetevőjét meg lehet vásárolni, ami a szervezetbe jutva GHB-vé alakul. Ezzel az anyaggal már az interneten is kereskednek, de a hirdető oldalt rendszeresen figyelik a rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!