Hírek

2013.01.22. 19:51

Új fenntartó a megyei könyvtárnál és a múzeumnál

A keddi veszprémi ünnepélyes intézményátadás-átvétellel a város fenntartásába került a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár (EKMK).

Napló

Hivatalosan már január elseje óta Veszprém megyei jogú város a két intézmény fenntartója, ám az ünnepélyes átadás-átvételt kedden, a kultúra napján tartották meg a múzeum Erzsébet ligeti épületében. A vendégeket, köztük az intézmények egykori vezetőit elsőként Limbacher Gábor múzeumigazgató köszöntötte, aki az intézmény száznegyven évvel ezelőtt kezdődött történetét idézte fel. Emlékeztetett, a múzeum egy 1870-es évekbeli sikertelen kísérlet után 1903-ban alakult meg Veszprémvármegyei Múzeum néven. Első igazgatója, Laczkó Dezső piarista szerzetes volt, aki később az intézmény névadójává vált.

 



Limbacher Gábor múzeumigazgató, Porga Gyula veszprémi polgármester és  Pálmann Judit, a megyei könyvtár igazgatója az ünnepségen (Fotó: Gáspár Gábor)

A múzeum új helyén 1925. május 24-én nyitotta meg kapuit. Pálmann Judit, a megyei könyvtár igazgatója hangsúlyozta, a megfelelő működéshez pénz, paripa és fegyver szükséges, melyhez a két utóbbi már rendelkezésre áll. Reményét fejezte ki, hogy a könyvtár a jövőben is az eddigi magas színvonalon tud működni.


Kovács Zoltán kormánymegbízott kiemelte, a magyar kultúra napján két olyan jeles intézmény kerül a város kezébe, melyekben az elmúlt években komoly fejlesztések történtek.

 

 


- A városnak most már nem csak színháza, de könyvtára és múzeuma is van. S bár ezek az intézmények városi fenntartásba kerültek, továbbra is megyei hatáskörrel rendelkeznek majd  - hangsúlyozta. - Azok közé a polgármesterek közé tartozom, akik örültek annak, hogy az intézmények a város fenntartásába kerülnek -  mondta Porga Gyula. A polgármester hozzátette, minden erejükkel azon lesznek, hogy a jövőben aranykorszak köszöntsön az intézményekre. Az ünnepi beszédek után a polgármester megnyitotta a Laczkó Dezső Múzeum 110 éve Veszprémben című múzeumtörténeti kamarakiállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!