Hírek

2006.07.24. 02:27

<u>Henye ellenzi a bányanyitást</u>

<b>Veszprém</b> - Az érintettek és a szakhatóságok részvételével a napokban tárgyalták a balatonhenyei mészkőbánya ügyét. A Környezetvédelmi Felügyelőség hamarosan meghozza döntését.

Mátyus Tamás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Balatonhenye közigazgatási határától nyolcszáz méterre található, évek óta nem üzemelő mészkőbánya tulajdonost cserélt, az új gazda szeretné újból elkezdeni a termelést. 

A kibányászni tervezett évi kétszázezer tonna mészkövet autópályaépítésekhez szállítanák. A kft. által elkészítettett hatástanulmány nem győzte meg a helyieket, akik több civil szervezettel együtt tiltakozásukat fejezték ki.

A tárgyalásra meghívót kaptak az új tulajdonos, a Promo-Media Network Kft. képviselői, a szakhatóságok és az eljárásba bejelentkezett ügyfelek. Ügyfélként jelentkezhettek be a felügyelőséghez a hatásterületen élők, illetve az ott ingatlannal rendelkezők. 

A több mint kétórás meghallgatáson minden résztvevő kifejthette véleményét, hozzászólhatott.

- Sokan voltunk az ellenzők táborában, több környékbeli faluból is érkeztek. Szeretnénk megakadályozni a bánya megnyitását - válaszolta megkeresésünkre Szalai József, a tárgyaláson szintén részt vevő balatonhenyei polgármester. 

Hozzátette, a következő lépésük az, hogy a belterületi utakra tizenkét tonnás súlykorlátozó táblákat helyeztetnek ki. Ezzel kizárják a falut a lehetséges szállítási útvonalak köréből.

A felügyelőség feltehetően heteken belül dönt az ügyben, az elfogadó és az elutasító válasz mellett részletes hatásvizsgálat elkészítését is kérhetik. Ha a bányanyitás zöld utat kap tőlük, még további hatósági vizsgálatok következnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!