Hírek

2017.03.19. 20:35

Úgy kell élni, hogy az kevéssé ártson a természetnek

Felsőörs, Tapolca - Négyezer négyzetméter nagy terület, különösen, ha a konyhakerté.

Tóth B. Zsuzsa

Varga Szabolcsék ekkora területen termelik meg a konyhára valót, nem azért mert így olcsóbban kijönnek, hanem mert a kert az élet része.

Egy olyan életé, amit úgy kell élni, hogy az minél kevésbé ártson a természetnek. Az itt megtermelt zöldségek és gyümölcsök frissek, egészségesek és betakarításuk nem csak a család felnőtt tagjainak, hanem a gyerekeknek is nagy örömet jelent évről évre. Ebben a kertben mindennek és mindenkinek helye van. Itt élhet a csiga, poloska, egér, hangya is. A krumplibogarakkal a harc folyamatos, rendszerint a három kislány segítségével szedegetik vödörbe a bogarakat.

- Mi nem biotermelők vagyunk, a krumplibogarat időnként sajnos irtani is kell. De ez az egyetlen rovar, ami ellen néha védekezünk.

- A vakondokat, egereket, hangyákat nem bántjuk, de a vaddisznók és őzek miatt felhagytunk a kukoricatermesztéssel, mert a teljes termést felfalták. A nem használt részeken termelünk napraforgót is, ezt kint hagyjuk télre a madaraknak. Ha lennének öreg elhaló fáink, akkor azokat meghagynánk az odúban költő madaraknak - mondja el Varga Szabolcs.

A tapolcai Illés Alexandra környezetgazdálkodási agrármérnök, kertépítő, ökológiai gazdálkodó Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kertben mindig maradnak műveletlen részek, hogy ott a természetes növényzet és állatvilág megmaradjon. Ezen a területen is vannak védett állatok - például zöld varangyok, erdei vöröshangyák, zöld gyíkok, vakondok és védett növények is például a bíboros kosbor. Bár nem cél a biogazdálkodás, csak olyan vegyszereket vásárolnak, amelyek az ökológiai- vagy biogazdálkodás feltételeinek megfelelnek. Gyomirtó helyett kapával vagy kézzel húzzák ki a gyomnövényeket. Műtrágya helyett szerves trágyát, főleg marhatrágyát szórnak ki a földre. A téli tüzelésből származó fahamut is elterítik a kertben, de csak mértékkel, mert lúgosítja az amúgy is meszes talajt. Az idei év ugyancsak a talajjavítással kezdődött.

- A héten a komposztot terítettük el. Idén felszántattam a területet, bár erre csak 3-4 évente kerítünk sort. Az ültetés sorrendje ugyanaz, mint máshol. Már eltettük a borsót, a répát, a petrezselymet. Paprikát nem szoktunk ültetni, valamiért az itt nem sikerül, nem jó neki a talaj, és így jártunk a lencsével is, az sem termett jól nálunk.

Az ökológiai szemlélethez hozzátartozik az is, hogy ha erre lehetőség van, próbálják megóvni a légkört a káros anyagoktól. Így nem használnak motoros fűkaszát, hanem hagyományos kaszával vágják a füvet. Szigetszerűen hagynak vágatlan területeket is, ahol a növények virágozni és magot hozni tudnak. Ez hasznos a virágokat járó lepkéknek és méheknek. Az öntözővizet is Norton-kúttal húzzák a felszínre. A szántásnál és rotálásnál gépek segítségét is igénybe veszik, de amikor a területet vásárolták fontos szempont volt, hogy gyalog ki tudjanak menni, így a közlekedésből származó széndioxid kibocsátással nem kell számolni.

A tapolcai Illés Alexandra környezetgazdálkodási agrár mérnök, kertépítő, ökológiai gazdálkodó azt ajánlja, hogy ha ősszel felástuk a veteményest, most akkor is rotáljuk fel, úgy levegősebb lesz. A tápanyag visszapótlás ideje is most van, komposztot, vagy istálló trágyát dolgozzunk a földbe, esetleg műtrágyát, de azt körültekintően, mert némelyikből hiányoznak a fontos makroelemek. Kapható bió marhatrágya granulátum, amely ökológiai gazdálkodásban is felhasználható. Ablakládába, vagy fóliasátorba most vessünk paradicsomot, paprikát, a kertben a dughagyma, répa, csiscseri borsó vetési ideje van. A tökfélékből palántát is nevelhetünk, azt májusban ültessük ki, vagy április végén vessük a helyére. Védi egymást a legyektől a hagyma és répa, a paradicsom mellé ültessünk zellert, hagymát bazsalikomot. A tökök közé hagymákat, illatos növényeket. Büdöskét, körömvirágot, sarkantyúkát, A paradicsom mellett hagyjuk meg a csalánt, mert ellátja tápanyaggal és a levágott hajtásai jól takarják, árnyékolják majd a töveket nyáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!