Hírek

2014.06.02. 11:19

Túlélte a holokausztot Kálmán Gábor dokumentumfilm rendező

Balatonalmádi - Kilenc évesen élte túl a holokausztot hetven évvel ezelőtt a kalocsai származású Kálmán Gábor dokumentumfilm rendező. Erről beszélt diákoknak a holokauszt év alkalmából a Kéttannyelvű Gimnáziumban, hétfőn.

Kovács Erika

Kálmán Gábor rendező részleteket is bemutatott a filmjéből, amely az egykori virágzó kalocsai zsidó közösségről szól (Fotó: Stiger Ádám) 

Az Amerikai Nagykövetség támogatásával három hetes körúton Magyarországon tartózkodik Kálmán Gábor, dokumentumfilm rendező, egyeteni tanár, az Egyszer volt (There was Once) című, többszörös fesztiváldíjas film rendezője és szereplője, aki ma Los Angelesben él. A Filmhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával segédanyag készült tanárok részére, és jövőre már választható tananyagként lehet majd használni a közoktatásban.

A Duna televízió a tervek szerint levetíti a filmet júniusban, és június 3-án mutatják be Budapesten, a Puskin moziban. Kálmán Gábor diákokkal és tanáraikkal beszélgetett a fimről, amelyből néhány részletet be is mutatott. A film az egykori virágzó kalocsai zsidó közösségről és az onnan elszármazott túlélőkről szól, egyik főszereplője dr. Magóné Tóth Gyöngyi kalocsai gimnáziumi tanár, akinek helytörténeti kutatásai adtak inspirációt a filmhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!