Hírek

2015.06.14. 08:20

Trendi lett a levendula - A lila virág az öröm forrása

Tihany - Nem kell jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy kijelentsük, divatba jött a levendula. A hét végén ezrek kértek helyet maguknak helyet a levendulamezőn. Ma már a levendulás étel, ital, ajándéktárgy sem számít különlegességnek. Örömforrás a jó illatú virág.

Tremmer Tamás

Ha korábban szóba kerül a levendula, szinte mindenki azonnal Toscanara gondolt. Nos, a helyzet lassan, de biztosan változóban van: ha levendula, akkor inkább már Tihany, vagy a Balaton-felvidék ugrik be sokaknak. Nem véletlenül. A levendula a miénk, amire szép lassan egy iparág épül.

Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre arról tájékoztatott, hogy első évben tízezer vendéget fogadtak, tavaly ez a szám megduplázódott. Idén jó esély mutatkozik arra, hogy ismét csúcsot döntsenek. Az akció kezdetét szombaton tíz órára tették, de már egy órával korábban ott tolongtak az emberek a levendula mezőn.

A budaörsi Zsólyomi István és párja, Tokai Alexandra tavaly augusztusban voltak Dél-Franciaországban, de addigra a levendula már elvirágzott. Mindezt Tihanyban most sikerült pótolniuk. Szerintük az egésznek provance-os hangulata van. Maga Tihany is ezt a fílinget árasztja. Örültek, hogy itt lehettek.

Aki nem szedni jött, az gyönyörködött, vagy illatolt. Szabó Balázs a barátnőjével érkezett Tihanyba. Nem tudta, hogy éppen most indul az akció, de ez őket hidegen is hagyta. Fényképezkedni jöttek. Anita szívesen pózolt a levendula mezőben, Balázs pedig örömmel kattintgatta a fényképezőgépet. Szerintük ki kell használni a lehetőséget, hiszen csak pár hét, míg a levendula el nem virágzik, vagy le nem szedik a virágokat.

Nem vitás, trendi lett a levendula. Nem csak szedni, hanem ajándéktárgyaknak, különlegességeknek A kellemes illatú növény úgyszintén betört a gasztronómiába. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet adományozott azoknak a jellegzetes termékeknek, amelyek a nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik. Ezek közé – természetes módon levendulás termékek is bekerültek. A nemesvámosi Sárkány Attila 2012-óta foglalkozik díszített mézeskalács készítéssel. Az ajándéktárgyon Balaton-felvidéki és levendula motívumok találhatók. A dísztárgy érdekessége, hogy tésztája szárított levendulavirágot tartalmaz. Kékkúton egy kis ültetvény levendulája szolgálja alapanyagát különleges ízvilágú alapvetően nyugtató hatású szörpnek és az illatosításra szánt levendula zsáknak. A balatonfüredi Máté Dávid kis családi gazdálkodásának telephelye a Pécselyi-medence. A levendulás, zsályás, citromfüves gyógynövény ágyon érlelt mézek átveszik a növény aromáját és ízét. Igazi különlegesség.

A levendula elsősorban fagylaltnak, zselének, krémnek, mártásnak jó. A grillezett szárnyasokhoz jól passzol a levendula krém. A levendula uniszex étel, férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlott. A levendulaszörp pedig mindkét nem és minden korosztály számára sláger. Ebben a pár hétben minden a levendula körül forog.

Címkék#Levendula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!