Hírek

2015.01.16. 19:15

Továbbra sem késő még beadatni a védőoltást

Veszprém - Mindössze hetvenketten fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a megyében múlt héten.

Marton Attila

Számuk emelkedett az előző héthez képest, de még mindig nagyon alacsony. Egyelőre nincs influenzaaktivitás a megyében, de a betegek számának növekedése és a járvány kialakulása bármikor bekövetkezhet, figyelmeztet dr. Pápai Enikő, a kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője.

Hozzátette, az influenza elleni védőoltás beadatása még nem késő, a védettség az oltás után egy héten belül kialakul. Az oltott személyek vagy egyáltalán nem betegszenek meg, vagy ha a megbetegedés mégis bekövetkezik, az enyhébb, és sokkal ritkábban végződik szövődménnyel, mint az oltatlanok esetében.

Fotó: Penovác Károly

Az oltási hajlandóság évről évre csökken Magyarországon és megyénkben is. Veszprém megyében a 47 ezer térítésmentes oltóanyag valamivel kevesebb, mint hatvan százalékát használták fel eddig, holott a kockázati csoportokba tartozók és a hatvan év felettiek minél nagyobb átoltottsága fontos lenne, hangsúlyozta a szakember.

Pápai Enikő az alapvető higiéniai szabályokra is felhívta a figyelmet, amelyekkel könnyebben elkerülhetjük a fertőzést. – A kézmosás meleg vízzel és szappannal történjen, és legalább 20 másodpercig tartson. A kézszárításhoz papírtörlő vagy kézszárító használata javasolt, míg a textil törölközőt nyilvános helyen ne használjanak. Az alkohol tartalmú kézfertőtlenítők is hatékonyak, melyet hagyni kell rászáradni a kézre. A gyakran használt tárgyak, például az asztal, a számítógép és a billentyűzet rendszeres tisztítása is fontos, illetve a gyakori alapos szellőztetés - magyarázta a szakember.

Az idei influenza elleni oltóanyag összetétele megegyezik a tavalyival, a H1N1 és H3N2 altípusú influenza A, továbbá az influenza B vírusok ellen ad védelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!