Hírek

2014.08.12. 18:55

Tovább tart a szezon, még érdemes dinnyét venni

Lőrinc napja után is találhatunk a piacokon és a termelőknél jó minőségű dinnyét. Idén tovább tart a szezon, a dinnye minősége kiváló.

Kutasi Zsófia

Most érdemes még dinnyét venni, hiszen pár hétig a több fajta között kiválóakat találhatunk. A népi hagyomány szerint augusztus 10-én, Lőrinc napján Lőrinc belerondít a dinnyébe. Ezután már vizes és íztelen lesz. A mai fajtákra ez nem minden esetben igaz, azonban a túl hamar leszedett dinnye íztelen lehet, és otthon már nem lehet tovább érlelni sem.

A piacokon a kajdacsi és a cecei dinnyék az elérhetőek és kedveltek.

Kovács István családi vállalkozásban termel és értékesít kajdacsi cukordinnyét, sárgadinnyét és görögdinnyét. Huszonöt éve foglalkozik árusítással, tíz esztendeje Veszprémben ugyanott adja el a termékeit.

Kovács István családi vállalkozásban termel és értékesít cukordinnyét, sárgadinnyét és görögdinnyét (Fotó: Penovác Károly)

– Idén is kiváló minőségű a dinnye. Kicsit később, július 15-én kezdődött el az igazi szezon, ezért pár héttel tovább is fog tartani. Jelenleg a felénél járunk az idei dinnyeszezonnak – mondta a termelő.

A szezon elején a dinnye kilója 200 forint körül volt, most 99, és várhatóan már nem csökken tovább. Mivel sok volt a csapadék, ezért kicsi dinnyét nem találnak a vásárlók, a nagyobb darabok elfelezésére azonban van lehetőség.

Lékelni már régóta nem lehet, erre akkor lenne csak mód, ha az árusítóhelynél lenne folyóvíz, és megmoshatnák a gyümölcsöt, ez azonban kivitelezhetetlen a legtöbb esetben. Kovács Istvánnál a forgalom nagyon jó, sokan keresik az édes és friss dinnyét.

Címkék#dinnye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!