Hírek

2014.11.25. 15:39

Többszörös megyei véradókat köszöntöttek

A véradók életeket mentenek meg és óvnak. Tettük kis áldozat, de óriási segítség a betegeknek.

Kutasi Zsófia

Ezekkel a gondolatokkal köszöntötték a megyei többszörös véradókat a Véradók napja alkalmából a Völgyikút étteremben. Kalász László, az Országos Vérellátó Szolgálat Régió igazgatója röviden összefoglalta a véradás és a vérrel való gyógyítás történetét. Elmondta, sokan vannak, akik megtehetnék, de mégsem adnak vért. Azokkal, akik segítenek, fontos, hogy megfelelő megbecsüléssel bánjanak.

Kerpel Péter, a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőség tagja az ünnepségen elmondta, a vöröskereszt mögött egy olyan önkéntesekből álló szervezet tevékenykedik, amely minden helyzetben bizonyít, és kiáll a magyar lakosságért, ha kell, nemzetközi terepen is helyt áll. Mindig lehet rájuk számítani, akár a gátakon dolgoznak, adományt osztanak, vagy vért adnak. Sokszor az elsők között vannak jelen a nehéz helyzetekben.

Búzási István, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének elnöke kiemelte, Veszprém megye jó eredményeket ér el a véradás terén, annak ellenére, hogy tendencia az aktivitás csökkenése. Az ifjúsági vöröskereszt a megyében egyre erősebb, így hosszútávon is biztosítható a karitatív tevékenység.

Baráth Gábor, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a véradás felebaráti tett, és a társadalmi szolidaritás kifejezése egyben, melyhez lelki akarat és testi egészség kell. A vöröskereszt napi ezernyolcszáz véradót toboroz, mellyel hozzájárul a betegellátás biztosításához.

Az ünnepségen a Véradók Megbecsüléséért kitüntetést kapták a többszörös véradók. A legmagasabb számú teljes véradó Cziráki István, aki 151 alkalommal adott vért, így 453 ember gyógyulásához járult hozzá. Oklevelet vehettek át a kimagasló véradásszervező tagok, emellett véradóbarát munkahely kitüntetést is átadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!