Hírek

2013.05.30. 17:32

Több száz rendőr várja a Pokol Angyalait

- Itt totális rendőri elrettentés van, fogalmazott az egyik kereskedő az Európa kemping közelében zajló rendőri kivonulás és intézkedések miatt. Ilyen valóban még soha nem volt a környéken az elmúlt 13 évben a Harley fesztiválok alatt, de más rendezvények idején sem.

Győrffy Árpád

Eddig a rendőrök mindig háttérből követték, hogyan zajlanak az események, most szinte főszereplővé léptek elő a pénteken kezdődő Hells Angels motoros találkozó indulásánál. A rendezvényre a szervezők mintegy húsz országból több mint kétezer vendéget várnak, többségüket motorral. Az eddigi alsóörsi motoros programokkal ellentétben ez teljesen zárt, a sajtót, de mindenki mást is kizártak róla.

A nálunk Pokol Angyalaiként ismert kaliforniai alapítású társaság az 1960-as évek végén vált világszerte ismerté, vagy inkább hírhedtté, amikor a Rolling Stones altamonti koncertjén biztonsági feladatokat ellátó tagjai leszúrtak egy pisztollyal hadonászó 18 éves fiatalt.

A társaságot a máig sem igazán tisztázott eset óta afféle fekete bárányként tartják számon, amiben valószínűleg nagy szerepe van annak, hogy teljesen zártan, gyakorlatilag titkosan működnek.

A Balaton déli partján az elmúlt években már több nemzetközi találkozót rendeztek, minden negatív fejlemény nélkül. A most zajló világtalálkozó helyszínét a Harley fesztiválok sikere alapján szemelték ki. Az Alsóőrs és Paloznak határában lévő kempinget egy, a 71-es főúttal párhuzamosan futó út, a Vörösparti sor köti össze a külvilággal.

 


Senki nem érti igazán, hogy mi szükség van a fokozott rendőri jelenlétre (Fotó: Orosz Péter)

 

Az utat egyirányúsították, a végén és az út belső részén rendőri ellenőrző pontokat állítottak fel. A kemping keleti szélénél lévő rétet is rendőri autók, sátrak foglalják el, és van egy másik központ a Vörösparti sor Paloznakhoz közel lévő részén. Egyes becslések szerint 5-600 rendőr lehet a térségben, de a hírek szerint még legalább kétszer ennyi a határokon és a fontosabb autópályák, főutak mellett várja a motorosok érkezését.

A rendőrség mellett kivonult ellenőrző autójával és dolgozóival a közlekedési felügyelőség is. Az ellenőrző pontok környékén a rendőrség "Nagy Testvér-oszlopokat" alakított ki, amikről még a legkisebb kóbor macska áthaladását, nyávogását is követni tudják hanggal, képpel egyaránt.

Az Alsóörs felől érkező autósokat, motorosokat, de az ott lakókat vagy arra járókat is igazoltatják, adataikat feljegyzik, esetenként motorjukat, Kocsijaikat átvizsgálják, volt, akinek még a kárpitját is leszedték, de a zöldséges gombáit is kutyákkal szagoltatták végig, talán bomba vagy kábítószer után kutatva. Ha valaki többször jár arra, minden alkalommal számíthat erre.

Igazán senki sem érti miért van minderre szükség, afféle erődemonstrációnak, elrettentésnek érzik. Annyi hatása máris jelentkezett, hogy több olyan motoros, aki először még Füreden akart megszállni, inkább teljesen beköltözött a kempingbe, hogy a további vegzálásoktól mentesüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!