Hírek

2014.10.19. 13:25

Több pénz jut az utcán élőkre

Veszprém - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület közel ötvenmillió forint pályázati forrást nyert el az utcán élő és az intézményi ellátásban részt vevő hajléktalanok támogatására.

Az összegből az eddigiekhez képest személyre szabottabb és szélesebb körű segítséget tudnak nyújtani a rászorulóknak. A program elsődleges célcsoportja az utcán élő emberek, másodlagos célcsoportja pedig a Befogadás Háza ellátási egységeiben gondozott hajléktalanok. Az Útvonalak című program lehetővé teszik, hogy huszonkét rászorulót segítsen az intézmény, részben lakhatási támogatással, részben pedig képzésekkel. Az elsődleges célcsoport havi negyvenezer, a másodlagos pedig havi harmincezer forint albérleti támogatást kap, emellett kertészeti és életvezetési alapismeretek képzésen vehetnek részt. Szaller Péter intézményvezető sajtótájékoztatón elmondta, a Befogadás háza a pályázati forrásból hat plusz befogadóhelyet alakított ki, így bővítve az utcán élők támogatásának lehetőségét. Hozzátette: Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, foglalkoztathatóságának elősegítése, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása című pályázati kiírás keretében az Útvonalak című program célja a hajléktalan emberek segítése, támogatása, és társadalmi integrációja.

Fotó: Penovácz Károly

A komplex szolgáltatásokkal megvalósulhat a lakhatás, a foglalkoztatási feltételek javítása, és a széles körű szociális támogatás.

A huszonkét rászorulóból tizenhatan az utcán élnek, hatan pedig az intézményben. Szakemberek bevonásával harminc ember közül előzetes vizsgálatok során választották ki a támogatásban részt vevőket. Az intézmény személyre szabott, minimum hathónapos gondozási tervet dolgozott ki a programon belül. A gondozásában részesülők számára elvárás, hogy az albérleti támogatás mellett legyen jövedelmük, és havonta tízezer forintot fordítsanak lakhatásra, emellett ötezer forintot tegyenek félre. Hogy a szabadidejüket hasznosan tölthessék, kulturális és sporteseményeken is részt vehetnek.

- Több odafigyelés, szakemberek bevonása, szélesebb körű támogatás - összegezte a program előnyeit Szaller Péter.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!