Hírek

2017.08.11. 18:09

Tisztelet a hősöknek! – Főhajtás Pápán és Gannán a magyar honvédek előtt

Pápa, Ganna – Az első világháború hős magyar katonáinak emléke előtt hajtottak fejet a 25 éves Pápai Huszáregyesület tagjai, szimpatizánsai és megemlékező civilek az idei Pápai Történelmi Napok első napján, több helyszínen.

Polgár Tibor

Délelőtt a pápai református gimnázium első világháborús domborművénél, majd az Alsóvárosi temető első világháborús parcellájánál koszorúztak a hagyományőrzők – előbbi helyszínen Kerpel Péter művész-tanár, utóbbin Szijártó László esperes osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Délután a gannai Szent Kereszt Felmagasztalása-templomnál, ismertebb nevén az Esterházy-mauzóleumnál folytatódott a főhajtás. A jubiláló pápai huszárok közül ide többen lóháton érkeztek, hogy a jelenlévőkkel együtt leróják kegyeletüket a nagy háborúban hősi halált halt gróf Esterházy Pál és gróf Esterházy Alajos koporsójánál a templom kriptájában.

A koszorúzásokkal egybekötött gannai megemlékezésen aktívan részt vett, sőt, arra katonai egyenruhát öltött Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás, Pápa polgármestere. Beszédében a városvezető gratulált és elismerését fejezte ki a 25 éves Pápai Huszáregyesület közösségének a hiánypótló hagyományőrző tevékenységükért, mint mondta, nélkülük szegényebb lenne a térség kulturális élete. Áldozó Tamás kiemelte, a világháború lezárultával a magyarok számára nem értek véget a megpróbáltatások, a súlyos történelmi következmények közül elég csak az ország megcsonkítására gondolni. Hozzátette: ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a magyar honvédek emberfeletti helytállásának, a névtelen hősök véráldozatának köszönhetően a háború végén nem tartózkodott ellenséges katona a magyar határon belül.

Megemlékezők a gannai Esterházy-mauzóleumban

Áldozó Tamás szólt az Esterházy családról, mely jeles személyiségek sokaságát adta hazánknak. A polgármester úgy fogalmazott, ehhez a családhoz tartozni rang, felelősség és nehéz vállalás is volt egyben, aminek sokan meg tudtak felelni, de arra is volt példa, hogy valaki nem volt képes méltón továbbvinni a nevet. Esterházy Pálnak és Esterházy Alajosnak egyaránt lett volna lehetősége arra, hogy kibújjon a katonai szolgálat alól, azonban egyikőjük sem ezt az utat választotta, életüket adták a haza védelmében. – Az ő példájukon keresztül hajtsunk fejet az első világháború valamennyi magyar áldozata előtt – fogalmazott Áldozó Tamás.

A Pápai Történelmi Napok rendezvénye szombaton 15.30-tól többek között hagyományőrző huszárbemutatóval, koszorúzással és világháborús megemlékezésekkel folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!