Hírek

2013.12.20. 20:28

Tiszta lappal indulnak

Veszprém – Az adósságkonszolidációnak köszönhetően két körben összesen 7,2 milliárd forint adósságtól szabadult meg a megyeszékhely. A felszabaduló forrásokat gazdaságfejlesztésre fordíthatják.

Tremmer Tamás

A adósságkonszolidációról tartott sajtótájékoztatót a veszprémi városházán pénteken dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint Porga Gyula polgármester.

Dr. Navracsics Tibor hangsúlyozta, a 2010-ben megkezdett közigazgatási reform keretében partnerséget ajánlottak az önkormányzatoknak, főleg a feladatok elosztásán és azok finanszírozásán kívántak változtatni. Arra törekedtek, hogy különválasszák az állami és az önkormányzati feladatokat, és ezt az intézményrendszerben is érvényesítették. A közigazgatás szintjei nem ellentmondásban vannak egymással, hanem kiegészítik egymást, partnerként működnek együtt.

Jelezte, 2010 végén 1247 milliárd forint volt az önkormányzati adósságállomány, ami költségvetési kockázatot jelentett. Ezért az átvállalás mellett döntöttek. Első ütemben az ötezernél kevesebb lakosú települések teljes adósságát vállalták át, az ennél nagyobb településeknél pedig az adósság 40-70 százalékát. A mostani, a második ütemben pedig a fennmaradó adósságállományt, 420 milliárd forintot vállal át az állam.

Porga Gyula kifejtette, Veszprém a kevésbé eladósodott megyei jogú városok közé tartozott a maga 7,2 milliárdos adósságállományával. Az első körben öt-, majd az év végével a fennmaradó 2,2 milliárdtól is megszabadul a város. Ez egy olyan béklyó volt, amely gúzsba kötötte az önkormányzatot, hiszen már európai uniós forrásokat sem tudtak lehívni a teher miatt.

A teljes adósságállomány átvállalásával éves szinten 500-550 millió forint adósságszolgálattól mentesült a város. A polgármester hangsúlyozta, az így keletkezett többletforrást infrastruktúra fejlesztésére, gazdaságélénkítésre kívánják fordítani. De lesz pénzük a fejlesztésekhez szükséges pályázati önrészekre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!