Hírek

2016.10.26. 05:40

Tiszta és virágos települések - Eredményt hirdettek a közterület-szépítési versenyen

Mezőlak - Veszprém megyében a települések példaértékűen szépek, virágosak. Ez talán annak is köszönhető, hogy a megyei önkormányzat 15 évvel ezelőtt elindította ezt a versenyt, ami tiszta és virágos településképre ösztönöz.

Polgár Tibor

Így fogalmazott Áldozó Tamás, a Veszprém Megyei Önkormányzat területfejlesztési, területrendezési és gazdasági bizottságának elnöke A tiszta és virágos Veszprém megyéért elnevezésű közterület-szépítési verseny 2016-os díjátadó ünnepségén. A mezőlaki művelődési házban lebonyolított eseményen Nagy Gábor, a házigazda község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.

- Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Legfeljebb egy furcsa ízlésű vegetáriánus - jegyezte meg tréfásan beszéde elején a helyi településvezető, majd komolyabbra fordította a szót.

- Egy település arculatát a fák, a virágok, az ápolt közterületek teszik igazán barátságossá. A természetes, szép miliő nemcsak látványnak kellemes, hanem egészségesebbé, tisztábbá is teszi a környezetet. Ennek a versenynek és a falusi turizmusnak a céljai azonosak: szebb, kulturáltabb, a környezetre nagy figyelmet fordító településkép megteremtése, a városok és a falvak jó hírének, turisztikai vonzerejének növelése, valamint a kulturált, vendégváró, virágokkal díszített, esztétikus környezet kialakítása - mutatott rá Nagy Gábor.

A tiszta és virágos Veszprém megyéért elnevezésű közterület-szépítési versenyen idén részt vevő települések képviselői (fent) mindannyian büszkék lehetnek a megmérettetés során elért eredményeikre (Fotók: Polgár Tibor)

Mint mondta, valamennyi település nyert, amelyik elindult ezen a versenyen. - Hiszen ilyenkor minden település, minden önkormányzat megpróbálja erejéhez, lehetőségeihez mérten kihozni a lehető legtöbbet, legjobbat a lakókörnyezetük szebbé tételéből. Ennek az igazi nyertesei azok a lakók, azok az átutazók, azok a vendégek, akik naponta megélik, átélik ezt a csodát. Igenis csoda az, amikor egy település lakossága összefog, és együttesen igyekszik szebbé varázsolni az utcákat és a köztereket. A mai rohanó, szétszakadó világban szükség van ezekre az apró csodákra - fogalmazott Mezőlak polgármestere.

Áldozó Tamástól az eredményhirdetést megelőző értékelőjéből megtudtuk, a 15 esztendővel ezelőtt elindított versenyre idén a korábbi évekhez hasonló számban érkeztek nevezések. 2016-ban összesen 56 település, tehát a megye több mint negyede mérette meg magát. A bizottsági elnök szólt a megváltozott versenykiírásról és értékelésről is. A településméret szerinti kategóriákat megszüntették, és most már kiváló, eredményes, illetve megfelelt minősítést kaphatnak az egyes falvak, városok.

A zsűri a nyár folyamán lebonyolított helyszíni szemlék alkalmával vizsgálta többek között a versenyre benevezett település virágosítását, fásítását, a növények és a köztéri bútorok állapotát, a vízelvezető árkokat, a közterületeket, a gyomtalanítást. Továbbá az önkormányzati hivatal környezetének állapotát és a településkép összhatását.

Az ítészek a területfejlesztési, területrendezési és gazdasági bizottság soraiból, valamint a hivatali munkatársak közül kerültek ki, és pontozták az általuk a helyszíneken tapasztaltakat. Az eredményes minősítést, vagyis az összpontszám legalább 60 százalékát mind az 56 induló elérte. A 85 százalék felett teljesítő 23 település kiváló minősítésnek örülhetett.

 

Áldozó Tamás kiemelte, a versenyzőket nem egymáshoz, hanem saját magukhoz mérték, mivel az egyes települések eltérő adottságúak, anyagi helyzetűek. Emellett a bizottság különdíjjal jutalmazta a pályázati kiírás tematikus céljának megvalósításában legmesszebbre jutókat. Idén az önkormányzati hivatal környezetének az állapota jelentette a tematikus szempontot. A bizottsági elnök a beszéde végén megjegyezte, ő maga egy, a versenyben érintett város, Pápa polgármestere, ezért nem volt tagja a zsűrinek.

Ezt követően kihirdették a végeredményt. A tiszta és virágos Veszprém megyéért elnevezésű közterület-szépítési versenyen 2016-ban kiváló minősítést kapott (névsor szerint) Alsóörs, Bakonyság, Balatonalmádi, Balatonfüred, Csopak, Dabronc, Ganna, Hetyefő, Káptalantóti, Kékkút, Kisberzseny, Magyarpolány, Mezőlak, Nagytevel, Nemesszalók, Nyárád, Paloznak, Pápa, Tihany, Tüskevár, Ugod, Zalaerdőd, Zalagyömörő.

Eredményes minősítésben részesült: Ábrahámhegy, Aszófő, Badacsonytomaj, Bakonynána, Balatonakarattya, Balatonederics, Balatonudvari, Békás, Berhida, Csetény, Gógánfa, Kisapáti, Lesencefalu, Lovas, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagygyimót, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemesvita, Ősi, Pápakovácsi, Pápateszér, Révfülöp, Szentbékkálla, Tapolca, Ukk, Vanyola, Várkesző, Vászoly, Vilonya.

A város kategóriában Pápa, míg a községek között Bakonyság, Csopak, Mezőlak és Paloznak lett a különdíjas. Az elismerő okleveleket és a különdíjakat Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke adta át.

A díjakat Polgárdy Imre adta át

A díjátadó rendezvényen a Mezőlaki Arany János Általános Iskola diákjai is közreműködtek

Nem utolsósorban egy talajerő-gazdálkodási cég egy-egy raklap virágföldet ajánlott fel két különdíjasnak, a száz fő alatti települések között legeredményesebb Bakonyságnak, valamint a verseny teljes mezőnyében a legmagasabb pontszámot elért Mezőlaknak. Egy kertészet pedig dísznövénnyel jutalmazta a város kategória különdíjasát, Pápát.

A keddi díjátadó ünnepség végül állófogadással zárult. Az eseményen közreműködött a Mezőlaki Arany János Általános Iskola, valamint a Mezőlaki Parolás Kulturális Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!