Hírek

2015.03.18. 06:29

Telefonhívásra jön a lift - annak aki fizet

Veszprém – A megyében elsőként egy Jutasi lakótelepi panelházban vezették be a mobiltelefonnal vezérelt lifthasználatot. A hátralékosok egy része elkezdett fizetni.

Tremmer Tamás

Ami Komlón még úttörő kezdeményezés volt, az Veszprémben is kezd gyökeret verni: mobiltelefonos technológiát felhasználó megoldással korlátozzák a lifthasználatot a Stromfeld utca egyik panelházában. A 60 lakásos épület lakói megelégelték, hogy a szolgáltatásokat mindannyian igénybe veszik, de annak ellenértékét egyre kevesebben hajlandóak kifizetni.

Egy gombnyomás a mobilon, aztán már indul is a lift

A ház közös képviselője Uszkiewicz Andrásné elmondta, a lakók 25 százalékának van bizonyos szintű hátraléka, a kintlévőség egy részére pedig már keresztet vethetnek. Mindezt megelégelte a lakóközösség, ezért úgy döntöttek, aki nem fizet, gyalogoljon: bevezették a mobiltelefonnal vezérelt lifthasználatot. Ennek lényege, hogy a lift hívórendszerébe egy mobiltelefont építettek, amely hívásra indítja a liftet, de csak azoknak a telefonszámára reagál, akiknek nincs tartozásuk a ház felé. Első körben 129 számot töltöttek fel a memóriába.

Fenyegető üzenet a liftajtón (Fotó: Nagy Lajos)

A módosítás nyomán a közös képviselő hideget-meleget egyaránt kapott. Nyomdafestéket nem tűrő szavakkal üzentek neki a liftajtón. Burkolt fenyegetések szintén kapott. Kitartottak és kezdenek célt érni. Egyre többen állnak be a sorba: van, aki már az egész eddigi tartozását kifizette, más részletfizetést kért, s elkezdett törleszteni. Áldják a nevét, aki ezt a rendszert kiötlötte! De más haszna is van az intézkedéseknek: nem verik szét a liftajtót; ritkábban kell javíttatni a berendezést; nem hívják folyamatosan mindkét liftet, így az áramszámlán is tudnak spórolni.

A rendszer iránt más társasházak is érdeklődnek. Tartozók másutt is vannak, őket akár ezzel a módszerrel is megpróbálják „fizetési pályára” állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!