Hírek

2015.03.27. 17:14

Tartozó jelöltek

Az országgyűlési képviselők választási kampányköltségeinek egy részét a Magyar Államkincstár megelőlegezi, megyénkből még heten tartoznak az összeggel.

Heffler Péter

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint Veszprém megyében, az áprilisi időközi választáson induló jelöltek közül hétnek is még valamilyen fizetési kötelezettsége áll fenn a korábbi – 2014 áprilisi és 2014 novemberi – kampányidőszakból.

Az országgyűlési képviselők általános és időközi választásán minden egyéni választókerületi képviselőjelölt egymillió forint összegű, a központi költségvetésből juttatott támogatásra jogosult, tudatta a Magyar Államkincstár. Abban az esetben, ha a jelölt nem szerzi meg az egyéni választókerületben leadott érvényes szavazatok legalább két százalékát, vagy a választási eljárásról szóló törvény alapján kiesik, a támogatást köteles a Magyar Államkincstárnak visszafizetni. A kötelezettség fennáll abban az esetben is, ha a jelölt a támogatással nem határidőben számol el, illetve a támogatást vagy annak egy részét nem jogszerűen használta fel. Ilyenkor a visszafizetési kötelezettség az igénybe vett és szabályosan el nem számolt összeg kétszerese. Az országgyűlési képviselők választási kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény nem tartalmaz olyan korlátozó előírást, ami kizárná, hogy olyan jelölt is induljon, aki nem teljesítette az előző választás alkalmával keletkezett fizetési kötelezettségét. Igaz, minden esetben, ha a jelölt a befizetési kötelezettségét határidőben nem teljesíti, a Magyar Államkincstár a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kezdeményezi a tartozás adók módjára történő behajtását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!