Hírek

2013.03.19. 10:17

Tapolcán a vándor-vagonkiállítás

A héten a tapolcai vasútállomáson látható az Élet Menete Alapítvány által immár számos településen bemutatott holokauszt vándor - vagonkiállítás.

Szijártó János

Az idei évben is Novák Ilona múzeumpedagógus vezetésével mutatják be a kiállítást az ország számos területén. A szervezők egy korabeli marhavagont rendeztek be, amit a MÁV segítségével és támogatásával utaztatnak körbe az országban.

Sági István alpolgármester szerint egy nemzetnek nem csak a dicsőséges pillanatokra kell emlékeznie, hanem a tragédiákra, szörnyűségekre is (Fotó: Szijártó János)

Az alapítvány által elindított program mottója ugyanis az, hogy a holokauszt megtörténtéről beszélni kell, annak történelmi tényeit meg kell ismerni. A tapolcai vasútállomáson összegyűlt érdeklődőket, köztük a túlnyomó többséget alkotó diákokat köszöntő szónokok éppen annak fontosságáról szóltak, hogy a vészkorszak pusztításáról hiteles képet szükséges alkotni. Ehhez járul hozzá az  oktató, felvilágosító célokat is szolgáló vagonkiállítás.

Tapolcán Sági István alpolgármester, Forgács János holokauszt túlélő, Verő Tamás rabbi, Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke, valamint Novák Ilona múzeumpedagógus mondott beszédet. Mindannyian arra hívták fel a figyelmet, hogy a vészkorszak pusztításából tanulnia kell az utókornak, hogy soha ne történhessen meg olyan tragédia, mint ami a második világháborúban megtörtént.

Az ingyenes kiállításra egész héten várják az érdeklődőket, diákokat, iskolai osztályokat, majd a vagon tovább indul. Novák Ilonától azt is megtudtuk, hogy a tárlat következő állomása Keszthely lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!