Hírek

2014.07.15. 11:43

Tapasztalatok és tanulságok a csecsemőrablás ügyében - Kockázatos a korlátlan látogatás?

Soha nem fordult még elő Magyarországon a szombathelyi csecsemőrabláshoz hasonló eset, ilyenre egyszerűen nem lehet felkészülni, de ennek ellenére a megyei kórházban jól működő biztonsági rendszer védi a betegeket és a dolgozókat.

Varga Domokos Péter

Erről a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója számolt be a Naplónak. Dr. Rácz Jenő elmondta, a szülészeti osztályon kétféle módon helyezik el a kismamákat és az újszülötteket. A hagyományos rendszerben külön-külön szobában vannak a csecsemők és a frissen szült nők, akkor kerül a baba az édesanyához, mikor ez a kicsi ellátásához szükséges, jellemzően szoptatáskor. (Ez annak idején azért alakult így ki, hogy a kismama minél többet pihenhessen.) A modernebb felfogás eredményezte az úgynevezett rooming-in rendszert (szobákban történő elhelyezés), ilyenkor az anyuka együtt van a kisbabájával, mellette helyezik el. A veszprémi kórházban mindkét elhelyezési módszer létezik, általában az anya választhatja meg, folyamatosan együtt akar-e lenni a kisbabájával vagy inkább többet szeretne pihenni.

Kovácsné Futó Mónika harmadik gyermekét,, Kovács Tamara Mírát tartja a kezében (Fotó: Stiger Ádám)

 

A hagyományos rendszernél sokkal egyszerűbb az őrzés-védelmi helyzet, hiszen ott a látogatók nem férnek hozzá az újszülöttekhez. Mikor az édesanya folyamatosan együtt van a babával, a felügyelet terhe elsősorban rá hárul.

Mint a kórházakban általában jellemző, az őrzés-védelmet Veszprémben is egy külső szolgáltató látja el. A céggel kötött szerződésben szerepel, hogy nem csak a portaszolgálatot látják el, hanem egyéb feladatokat is, beleértve a rendkívüli esetekben való közbeavatkozás lehetőségét. Ilyenkor azonnal értesíteniük kell a hatóságot is.

Az intézmény biztonság szempontjából kockázati elemeket tartalmazó területein, ahol nagyobb mozgás történik, kamerákat helyeztek el, így az ellátó osztályok egy részén és a folyosókon. Természetesen a szülészeti osztály azon részén is, ahol látogatók megfordulhatnak.

(Fotó: Varga Domokos Péter)

Rácz Jenő szólt arról is, az egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor a szombathelyi eset miatt minden kórházban, ahol újszülött ellátás történik, azonnali biztonsági felülvizsgálatot rendelt el. Ez Veszprémben is lezajlott, elkészült az erről szóló jelentés, eszerint az intézményben ezen téren nincs probléma.

Ennek ellenére – több kórházigazgatóval konzultálva – újra kell gondolni a korlátlan látogatás rendszerét is – hangsúlyozta a főigazgató. Ez ugyanis a biztonság szempontjából jelentős kockázati tényező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!