Hírek

2014.09.02. 16:20

Tanulnak a diplomáért

Több mint négyszázan vehetnek részt a megyében a napokban induló Diplomamentő Programban.

Marton Attila

A megyében Ajkán, Pápán, Tapolcán és Veszprémben indulnak tanfolyamok, közölte érdeklődésünkre Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezetője.

A nyelvtanfolyamokon 272-en angol, 136-an német nyelvű képzésben vehetnek majd részt, tette hozzá az ügyvezető.

A programra év végéig lehet jelentkezni, az ingyenes tanfolyamokon való részvétel feltétele a sikeres szintfelmérő megírása. Az első képzés néhány napon belül indul.

Veszprém megyében a Katedra Nyelviskola is szervez tanfolyamokat a programban. Ajkán angol, míg Tapolcán német nyelvből indítanak csoportot októberben, Pápán a napokban írnak szintfelmérőt németből a tanulók, míg Veszprémben jövő héten indul egy német nyelvű nyelvvizsgára felkészítő csoport, mondta a Naplónak Véh Balázs, a nyelviskola ügyvezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelentkezés előtt érdemes tudásszintmérőt írni.

Antal Zoltánné nyelvtanár szintfelméréshez oszt ki tesztlapokat (Fotó: Penovác Károly)

– Az OFA rendszerében meghirdetett keretszámok kétszerese jelentkezhet a programba. A jelentkezéskor a tanulók tudásszintje még nincs megállapítva, a helyek azonban betelnek, viszont a szintfelmérőn a jelentkezők többsége kiesik. Emiatt gyakori, hogy a csoportok létszáma nem telik be, és nem tudnak elindulni a képzések, magyarázza Véh Balázs, aki azt is megjegyezte, sok olyan főiskola és egyetem van, ahol a beszorult diplomák megszerzéséhez elég lenne az alapfokú nyelvvizsga, a programban azonban csak középfokú tanfolyamok indulását támogatják. A Katedra Nyelviskolában havi rendszerességgel indítanak majd 10–12 fős csoportokat.

A nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokra azok jelentkezhetnek, akik már letették az államvizsgát, és csak a nyelvvizsgájuk hiányzik ahhoz, hogy átvegyék diplomájukat. A hárommilliárd forintos programban országszerte 13 730-an vehetnek részt, a hallgatóknak 2015. december 31-ig kell megszerezniük a nyelvvizsgát. A programban angol, német és francia nyelvekből szerveznek 120, 180 és 240 órás tanfolyamokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!