Hírek

2015.02.28. 17:08

Tanárok a színpadon

Várpalota – Mozart, Beethoven és Chopin klasszikus művei mellett Gary Moore egyik slágere is felcsendült a várpalotai zeneiskola tanárainak hagyományos, s ezúttal is több száz nézőt vonzó hangversenyén a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Sokéves hagyomány a településen, hogy a várpalotai zeneiskola, hivatalos nevén Thuri György Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai minden évben színvonalas koncerten mutatkoznak be a közönségnek. A hangverseny komoly népszerűségnek örvend, idén is közel háromszázan voltak kíváncsiak az előadásra, még pótszékeket is kellett hozni a szervezőknek a vár rendezvénytermében.

A hangverseny zárásaként a Peterson békehimnuszát közösen adta elő a zeneiskola tanári kara

Mátrai Balázs Mozart-variációkat játszott klasszikus gitáron

 

– A zeneiskola tanárai különleges helyzetben vannak. Nemcsak a művészetnek rendelik alá magukat, hanem tehetségükkel és elhivatottságukkal a fiatalok fejlődését, zenei kibontakozását is segítik. Rendkívüli emberek ők, s minden alkalommal különleges élményt ad, amikor koncerten láthatjuk és hallhatjuk őket – mondta el köszöntőjében Koncz Annamária, a várpalotai tankerület igazgatója.

A folytatásban aztán az est házigazdája, Borbás Károly zenetanár vette át a szót. Ő konferálta fel a különböző darabokat, mutatta be az előadókat, s mondott egy-egy érdekes és igen szórakoztató történetet a felcsendülő művekkel, dalokkal kapcsolatban.

A szépen felépített koncertprogramban a komolyabb hangvételű tételektől fokozatosan haladtak a könnyedebb szerzemények felé. Amíg nyitányként Mozart fuvola-hárfa versenyét adta elő Józsa Elenonóra és Végvári Gábor, s gitározott variációkat egy Mozart-témára Mátrai Balázs, addig a koncert közepén már Hubay Jenő cremonai hegedűsének virtuóz hegedűszólóját hallhatta a publikum Farkas Lászlótól Tósokiné Török Viktória zongorakíséretével. Aztán jöttek sorban az ismert dallamok. A Te rongyos élet a Csárdáskirálynőből, ami Kizlinger Katalin és Radnai István tolmácsolásában csendült fel, vagy épp a közelmúltban elhunyt Gary Moore The Loner, azaz Magányos című slágere, amelynél Zugor Balázs alpolgármestert köszönthette a dobok mögött közönség.

Zárásként aztán Oscar Peterson Himnusz a békéhez című örökbecsű szerzeményét adta elő a teljes tanári kar, megkoronázva ezzel az egész estét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!