Hírek

2014.08.28. 08:56

Talabér Márta: A felújítások után a munkahelyteremtés a fő cél

A település gazdasági helyzetének rendezése és a sikeresen lezárt pályázatok mellett a városi intézmények felújítására a legbüszkébb Talabér Márta polgármester.

Szabó Péter Dániel

- A legnagyobb feladat a település gazdasági helyzetének rendezése volt. 2010 őszén még javában törlesztenünk kellett a japán-hitelt, s előttünk állt a Mátyás-kötvény visszafizetése is. A kettő együtt éves szinten több százmillió forintot jelentett volna, épp ezért fontos volt, hogy megoldást találjak a problémára. Még az általános adósságkonszolidáció előtt az állam elengedte a város kétmilliárdos adósságát, amelyet a japán hitelre kellett volna visszafizetnünk, ez gyakorlatilag a csődtől mentette meg a települést – mondta el kérdésünkre a polgármester, aki kiemelte, nagyon örül annak, hogy ugyan nem várpalotaiként került a város élére, de az elmúlt négy évben elfogadták és megkedvelték az itt élők.

A polgármester hozzátette, büszke arra, hogy sikerrel be tudták fejezni a Tési-domb városrész rehabilitációs projektet és a Thury-vár komplex felújítását.

Fotó: Szabó Péter Dániel

– A vár megújulása az egyik legjobb dolog, ami történhetett Várpalotával. Kihasználtsága évről-évre nő, s a különböző rendezvények által a palotaiak is egyre inkább a magukénak érzik. Nem véletlen, hogy az átadást követően elkezdtük tervezni a vár felújításának újabb ütemét, ami hosszú előkészítés után szeptemberben indulhat el. Ennek fő eleme a várudvar, s néhány terem felújítása, de a Táncsics utcától a várkapuig is vezető út is szilárd burkolatot kap – mondta el Talabér Márta, aki megjegyezte, a felsoroltak mellett folyamatosan zajlott és zajlik a város intézményhálózatának fejlesztése is.

– Pályázati forrásokból szinte teljesen megújult a Rákóczi Telepi Tagiskola, amelyet pénteken adunk át a diákoknak, de a Thuri gimnáziumban, a Bartos iskolában, a Várkerti iskolában, a Bán Aladár iskolában, két óvodában és a városi bölcsődében, a sportcsarnokban és a polgármesteri hivatalban is történtek jelentős, a szebb külső mellett elsősorban az energiahatékonyságot célzó felújítások, illetve a közeljövőben indul a munka a Fekete Gyémánt Idősek Otthonában. További jó hír, hogy októbertől új és állandó jégpályája is lesz a városnak.

Több ciklus óta téma volt a 8-as főút várost elkerülő szakaszának megépítése, a beruházás előkészítése már zajlik, a kivitelezés tavasszal indul.

– Az elkerülő megépülésével jobb lesz a levegő, s megszűnik Várpalota kettéosztottsága. Bízom benne, hogy a 8-as főút fejlesztése új munkahelyeket is teremthet, hiszen könnyebben és gyorsabban megközelíthető lesz a város, emellett pedig egy új, önkormányzati tulajdonú ipari parkot is kialakítunk, ahova új cégeket, befektetőket szeretnénk hozni. Ez megválasztásom esetén kiemelt feladat lesz az elkövetkező öt évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!