Hírek

2013.07.22. 09:44

Szúnyogirtást terveznek a hétre

A hét második felében vegyszeres szúnyogirtást terveznek a Balatonnál, tudtuk meg dr. Lázár Jánostól, a Balatoni Szövetség titkárától.

Győrffy Árpád

A repülőgéppel végzett kémiai irtás tervezett időpontja július 25-26. Amennyiben akkor az időjárási viszonyok nem tennék lehetővé az akciót, akkor július 29-30-án végzik el a munkát. A vegyszeres irtás célja a már kifejlett egyedek gyérítése.

A permetezést három merevszárnyú repülőgép végzi a reggeli és a késő délutáni órákban. Az időzítést szigorúan tartaniuk kell, hogy el ne pusztítsák a virágot gyűjtő rovarokat. A gépek a Siófok-Balatonkiliti-papkutai repülőtérről és Balatonkeresztúrról szállnak fel.

A deltametrin hatóanyagú szert összesen 5519 hektáron szórják szét. A permetezést átlagosan 250 méter széles sávban végzik, a Balaton melletti 50 méteres sávot és az egyébként tiltott területeket ki kell hagyniuk. Az akció a közvetlen parti települések mellett kiterjed Hévízre és a Kis-Balaton melletti Zalakarosra és Vörsre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!