Hírek

2014.06.21. 17:30

Szúnyog szúrja a gombát

Veszprém - Több olyan embert ismerek, aki szereti, gyűjti is a vadon termő gombát, de nem csak akkor tér be a veszprémi vásárcsarnokba, ha van zsákmánya, hanem minden kedden, pénteken és szombaton, ha ideje engedi. Kelli Lajos gombaszakértő előadását akarják hallgatni.

Varga Ibolya

Bár már megkezdődött a gombaszezon, mostanában csendesek a vizsgálatok, kevesen térnek haza zsákmánnyal. A hivatásos gyűjtők közül is csak ketten dolgoznak, Márka Józsefné, Éva, és Fenyvesi Józsefné, Ili. Bár mindketten jól ismerik a Bakonyt, a környező települések határát, és vannak biztos lelőhelyeik is, a szokásosnál többet kell autózniuk és gyalogolniuk, mire összejön az a mennyiség, amivel érdemes kijönni. Éva férjéből a legutóbbi túra után hét kullancsot szedtek ki. A gombahalmok mellett igazolás látható arról, hogy a kínált termékeket gombaszakértő vizsgálta és emberi fogyasztásra alkalmasnak találta.

– Manapság már a természetben található termények gyűjtését is szabályozzák, ha nem saját fogyasztásra szedjük őket – világosít fel Éva. – Mindketten őstermelők vagyunk, engedéllyel lépünk be azokra a területekre, ahol gombát szedünk. Gyűjtök még gyümölcsöket, gyógy- és fűszernövényeket, ezeket fel is dolgozom. Főzök lekvárt, szörpöt és különféle nagyságú adagokba csomagolom a teát, a fűszereket. Még azt is szabályozzák, hogy amikor gombát árulok, akkor nem foglalkozhatok a többi termékemmel. Mindketten tagjai vagyunk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának mint őstermelők.

A további beszélgetésekből kiderül, hogy nagyon sok tényező befolyásolja a gombák árát. Amikor valamiből rengeteg van, néhány száz forintért megkapjuk kilóját, de a ritkaságokat szinte darabszámra adják, összeszámolva akár hétezer forint is lehet kilójuk. A szakértő is szigorú, nem engedi árusítani a túl öreg, túl fiatal vagy megrágott példányokat. Különben itt is zömmel visszatérő vendégek vannak, olyanok, akik tudják, hogy melyik fajta mire jó, de sokszor nem is önálló gombás ételt akarnak főzni, hanem fűszerként használják a gombát, az aromájára alapoznak.

Ritka jelenségeknek lehetünk tanúi idén – tudtam meg Kelli Lajos gombaszak-értőtől, aki főállásban tanár, földrajzra, testnevelésre és erkölcstanra oktatja a tanítványait, nem csoda, hogy kitűnő előadó. Fényképet készített a június 1-jén gyűjtött gombákról. Az összeállítás érdekessége a szeszélyes időjárás következtében a gombák furcsa találkozása: a legkorábbi kucsmagombák, a közkedvelt nyári sárga rókagomba és nyári vargánya, és a késő nyári-őszi sárga gereben gomba együtt. A klímaváltozással foglalkozó tudósok szerint egyre gyakrabban kell szembesülnünk szélesőséges időjárási jelenségekkel, megváltoznak, el is tűnhetnek az évszakok, és erre reagálnak az élőlények, köztük a gombák, melyek különösek a mi világunkban. Az időjárás változásai okozhatják, hogy a gombák maguk sem tudják, mikor kell termőtestet növesztenük. Ugyancsak az időjárás, az enyhe tél okozta, hogy nem csökkent, sőt, növekedett a gombalegyek és gombaszúnyogok száma. Ezeknek a lárvái okozzák a kukacosságot a gombában. A gombaszúnyogok túlzott felszaporodásának tudják be egyes szakemberek, hogy idén gyakorlatilag nincs szegfűgomba. A változások miatt fordulhat elő az is, hogy mérgezést, kellemetlen tüneteket okozhat egy gomba akkor is, ha maga ehető lenne, de a talajból, a levegőből, illetve bárhonnan a környezetéből ártalmas anyagokat gyűjt magába. Mindig felhívjuk a gyűjtők figyelmét arra, hogy forgalmas utak, vegyi üzenek, erőművek környékén semmiképpen ne szedjenek gombát. A változások következménye például az is, hogy míg tavaly év elején harmincöt védett vagy kímélendő gombafajt tartottunk számon, tavaly ősztől ezek száma ötvenkilencre nőtt.

– Ha ilyet hoznak be vizsgálni, akkor elmondom, hogy milyen gombáról van szó, és azt is, hogy ezt nem szabad felszedni. Ha természetvédelmi őrrel találkozik a gyűjtő, akkor darabonként ötezer, illetve tízezer forint büntetést is fizethet. Ősztől ebbe a csoportba tartozik a császárgalóca is, ami arról kapta a nevét, hogy a Római Birodalomban a köznép tagjai nem fogyaszthatták, meg kellett hagyni az uralkodó osztálynak. Szép és finom, de a termőhelyén kell hagyni, ha nem akarjuk, hogy kipusztuljon. Vannak ebben a csoportban mérgező vagy nem ehető gombák. Egy részük korábban nálunk nem fordult elő, most lettek alkalmasak a viszonyaink a számukra.

A természetet szerető ember a törvény által nem védett környezetét is óvja. Ebbe tartozik, hogy nem szedi le a nagyon apró vagy már túl öreg gombát, azt is a helyén hagyja, amit megrágtak a csigák, látszik, hogy tele van lárvával. Soha ne rúgjuk fel a gombát, még a mérgezőt se. A természetben mindennek van helye és értelme. Ami számunkra ártalmas, az más lénynek hasznos lehet. Gombát soha ne szedjünk nejlonzacskóba. A legjobb a vesszőkosár, doboz, a papírzacskó. Az eltérő fajtákat ne gyűjtsük egybe, és úgy szedjük le a gombát, hogy a tövétől a tetejéig mindent meghagyunk legalább egy példánynál, hogy azt meg tudjuk mutatni a szakértőnek, aki így szinte biztosan megállapíthatja, hogy mivel van dolgunk.

Kelli Lajos elmondta, hogy a szakemberek szerint Magyarországon ezerháromszáz gombafajta fordul elő, de ezek közül sok olyan van, amit még ők sem láttak, csak tudják, hogy van, illetve, hogy lehet. Akadnak továbbá olyan változatok, melyeket a különféle környezeti változások hoztak létre. Előfordulnak beteg példányok is, melyeket alaposabban kell elemezni, hogy azonosítani tudják őket. A gombagyűjtőknek ajánlott, hogy még azoknak a fajtáknak a megszokottól eltérő példányait is vizsgáltassák meg szakértővel, melyeket ismernek, mert lehet, hogy más fajról van szó, csak a hasonlóság miatt tévesztünk. Sokszor az ehető és a mérgező fajok között csak apró különbségek vannak, melyeket a szakértők az összes érzékszervük bevetésével tudnak megkülönböztetni. Sokszor árulkodik az eltérő szag, íz, kicsit más mintázat, árnyalat, valamilyen képlet megléte vagy hiánya, egy rész mozgathatósága, amiről az átlagos gyűjtő nem tud.

Finom, de sokszor veszélyes

Varga Ibolya

Aki nem evett még vadon termő gombát, annak fogalma sincs, hogy mennyire más, mint a termesztett, hogy mi mindenre használható. Azonban tudni kell, hogy akár allergiát is kiválthat. A szerkezete könnyen bomlik, a lehető leggyorsabban ajánlott feldolgozni és a belőle készült ételt is néhány órán belül elfogyasztani. Tartósítani sokféleképpen lehet, de csak a kifogástalan minőségűt érdemes. Alkalmi árusoktól soha ne vásároljunk gombát. Amit nem ismerünk, azt vizsgáltassuk meg. Küszöböljünk ki minden veszélyforrást, hogy csak az étel csodás ízét élvezhessük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!