Hírek

2013.12.01. 21:08

Szócska Miklós az egészségfejlesztési irodák működéséről

Az egész országban kiépül az egészségfejlesztési irodák hálózata. Az uniós pályázati forrás másfél évre biztosítja működésüket. De mi lesz azután? – többek között ezt is kérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárától.

Varga Domokos Péter

Balatonalmádiban a múlt hét végén adták át az egészségfejlesztési irodát, melyen részt vett az államtitkár is. Szócska Miklós az eseményt követően válaszolt a Napló kérdéseire.

– Van-e nemzetközi példa az egészségfejlesztési irodák működésére?

– Be kell vallanom, hogy nem is gondolkodtunk el ezen. Azt néztük meg, hogy Magyarországon mire van szükség. A magyar egészségügyi rendszerből hiányzott az a szereplő, aki közösségi egészségügynökként a közösségi mozgósításért dolgozik – ezt szerettük volna megteremteni. Ez most 58 helyen sikerült, mellette a svájci programnak – az alapellátási reformprogramnak – is 24 helyszínen van egészségfejlesztési tevékenysége.

– Az egészségfejlesztési irodák uniós pénzből jöttek létre, „darabonként” 112 millió forintból. Mennyire volt nehéz az uniós bürokrácián végigvinni a folyamatot?

– Nem a pénzért kellett harcolni, a felhasználható keret adott. Az eljárásrend, amit ránk szabtak, az viszont mérhetetlenül bonyolult. A pályázatkiírás és értékelési, engedélyezési rendje, a beadott pályázatok értékelése közel két évig elhúzódott.

– Az uniós pénz 18 hónapra biztosítja a működést, magában foglalva az irodák kialakítását és az ott dolgozók bérét is. De mi lesz azután?

– Mi a jogszabályt két évvel ezelőtt módosítottuk, amely lehetővé tette, hogy az egészségfejlesztési irodák tevékenységét az Egészségbiztosítási Alapból is lehessen finanszírozni, ha majd kifut az alapításkor megjelölt másfél év. Azaz távlatilag is biztosítottuk, hogy folytatódhasson ez a tevékenység. Bízom benne, hogy ehhez lesz majd elegendő pénz is.

– Ön múlt időt használt, de sem a megyében, sem az országban nem hallottunk még induló egészségfejlesztési irodákról, azaz hogy áll az országos hálózatépítés?

– Most, a napokban adják át őket...

– Az almádi iroda hányadik a sorban?

– Az első, amelynek az átadásán részt veszek. Az Országos Egészségfejlesztési Intézetben, ahol az egészségfejlesztési irodák szakmai koordinációját, irányítását és ellenőrzését végzik, két hónapja összegyűltek a pályázatok nyertesei, és velük együtt konkretizálták az ütemezést. Hamarosan mind az 58 helyszínen működni fognak az irodák. Egy országos hálózat épül ki, amelynek feladata lesz gondoskodni arról, hogy aki az egészsége megvédéséért, a betegsége megelőzéséért tenni akar, annak legyen hova fordulnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!