Hírek

2013.07.30. 17:18

Színjáték a nemzeti dohányboltban

Hatósági ellenőrzés volt a minap a veszprémi Haszkovó utcai dohányboltban. A vége bírságolás lesz, erről tájékoztatta az üzemeltetőt a fogyasztóvédelmi hatóság két ellenőre.

Gombás Gabriella

Az történt ugyanis, hogy Treligyik Tímea bolti alkalmazott fiatalkorú jelenlétében kiszolgálta a próbavásárlást lebonyolító hatósági ellenőröket, akik a közreműködő fiatalemberrel cselesen, nem egy időben léptek a boltba. 

- Tímea kiszolgálta a már bent lévő vevőt. Majd sorra került a két próbavásárló hatósági személy, s mint utólag kiderült, a fiatalkorú hozzájuk tartozott, de később lépett be a boltba - magyarázza Szabó Krisztián, a trafik üzletvezetője, és rámutat arra, amit magunk is észlelünk, hogy a trafikban igen nagy  a  forgalom, a vevők egymásnak adják a kilincset.

- Az alkalmazott pénzzel dolgozik, figyel a vásárlóra, a pénztárgépre, a nyugtaadásra.  Tímea zaklatottan adja elő a történteket: - Szándékosan elterelték a figyelmem, mutogattak, nézelődtek, kavartak, válogattak, egymástól pénzt kértek. A fiatalabb hölgytől elkértem az igazolványát, ellenőriztem a korát, majd kiszolgáltam őket. Ekkor lépett a pulthoz a magas fiatalember, aki negyedik volt a sorban, s akiről, miután ellenőriztem a személyijét kiderült, hogy 16 esztendős.

Mondtam neki, hogy nem szolgálom ki, hagyja el a helyiséget. Csakhogy addigra a hölgyek "leleplezték" magukat, és közölték, jogszabályt sértettem, mert a fiatalkorú jelenlétében nem szakítottam meg a kiszolgálásukat. Hogyan tegyem, amikor éppen kezelem a pénztárgépet, nézzen csak körül, most hányan vannak  az  üzletben? - mondja. Hatan várakoztak éppen.

 

Tímea mutatja az ipari kamera felvételén, hogy történt.  Úgy érzi, szándékosan elterelték a figyelmét (Fotó: Gombás Gabriella)


- Tudom, fel kell függeszteni a kiszolgálást, ha fiatalkorú tartózkodik a boltban. Mostanában már minden fiatalos külsejű felnőttől is elkérem a  személyit, kotornak a táskában, zsebben, morognak is. Néha tízen is ácsorognak a pult előtt idegesen, inkább nem ismétlem el,  milyen észrevételeket kell eltűrnöm, miközben "igazoltatok", s kitessékelem a fiatalkorút, aki egyáltalán nem siet elhagyni a boltot, a vevők meg türelmetlenkednek. 

A vásárlók figyelnek, bekapcsolódnak a beszélgetésbe. P. L. is trafikot tart, szerinte elképzelhetetlen, hogy miközben az árusnak féltucatnyi vevőt kell kiszolgálnia, azonnal észlelje, hogy az ajtón belépő személy talán fiatalkorú. Ezúttal nem valósult meg a fiatalkorú veszélyeztetésének tényállása, mert a fiú nem kapott cigarettát, viszont szerinte mégis szabálysértés történt, de nem a trafikos  követte el, hanem  a hatóság(?!). És már sorolja is:   - Büntetendő ugyanis az a nagykorú személy, aki kiskorút bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére rábír vagy rábírni törekszik.  A hallgatóság helyesel.

Van viszont kétkedő is: mi a helyzet akkor, ha a korlátozottan cselekvőképes fiatalkorú önként vállalja a színjáték kulcsfontosságú szerepkörét, mert a hatósági érdekek ezt megkövetelik.  Persze jó lenne tudni, ki lehetett a fiatalkorú, vajon fizetségért játszotta-e el a lebuktatósdit? Az üzletvezetővel és a dohányosok kis társaságával végignézzük a történetet az ipari kamera szemével.





Jól látszik, hogy a próbavásárlók zavart keltenek, szándékosan elterelik az eladó figyelmét. A fiatalember egyik lábáról a másikra áll, kényelmetlen lehet számára ez a kis társadalmi érdekű rendezvény. Egy idős hölgy kifelé menet kifejti a véleményét:  Ha dohányozni akar a kiskorú, akkor majd megoldja, vesz neki a nagykorú társa, például - azzal becsapja az ajtót.


A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló jogszabály szerint fiatalkorú részére semmilyen termék nem értékesíthető, ha bemenne egy dohányra szakosodott  boltba, a kereskedőnek fel kell szólítani, hogy hagyja el. Amíg  "a fogyasztó a dohánytermék értékesítési helyét nem hagyja el, a dohányboltban forgalmazható termék értékesítése sem folytatható, még az arra jogosult fogyasztó részére sem."




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!