Hírek

2014.08.01. 19:00

Szétautózott nyugalom: nagy a teherforgalom a nyaralóövezet közepén

Elviselhetetlen zajra és porra panaszkodnak Tihany révhez közeli nyaralóövezetének lakói. Szerintük a régi lovarda helyén illegális tüzép nyílt, míg a terület bérlője állítja, fuvarozási tevékenységet végez a helyi rendeleteket betartva.

Marton Attila

Kora reggeltől folyamatosan pótkocsis teherautókkal szállítják naponta többször is a sódert, a követ, a homokot, az építési anyagokat és a bontási hulladékokat, panaszolja Vér Emília, akinek 150 méterre van nyaralója a területtől. Megelégelve a sokszor már kibírhatatlan zajt, megkereste a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséget, míg a telepet bérlő vállalkozó tevékenysége miatt panasszal fordult a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is. Emellett, hogy felhívják az önkormányzat figyelmét a problémára, aláírást gyűjtöttek.

A Halász utca végén – amelytől néhány száz méterre található a telek, ahova hordják és tárolják az anyagokat – lakók közül harmincan is aláírták az ívet, amelyet eljuttattak a jegyzőnek.

A Németh Tünde tihanyi jegyzőtől kapott tájékoztatás szerint a bejelentés porral és építési hulladékkal kapcsolatos részét a felügyelőség vizsgálja, az eljárást megindította, de helyszíni ellenőrzést a jegyző tudomása szerint még nem végeztek, míg a NAV vizsgálata nem állapított meg jogszabálysértést.

Németh Tünde érdeklődésünkre közölte, eljárásukban megállapították, hogy Baranyai Géza nem üzemeltet tüzépet, az általa bérelt területre ugyan időnként építési anyagokat deponál, de kereskedelmi tevékenységet a Halász utcában nem végez. Zajszintmérést nem kezdeményeztek, mert a zaj- és rezgésvédelemről, valamint a terhelési határértékekről szóló jogszabályok az üzemi létesítmények működésével foglalkoznak, míg az eseti jellegű vagy rendszertelenül ismétlődő zajkeltésre nem terjednek ki, ezek az esetek a bíróság hatáskörébe tartoznak.

Óriási robajjal jár, amikor a teherautóról lezúdítják a különböző anyagokat, ráadásul ezt nemcsak hétköznapokon, hanem hétvégén is végzik, mondja egy neve elhallgatását kérő, panziót üzemeltető utcabeli. Hozzáteszi, a vendégek nyugalomra és csendre vágynának, a zaj azonban sokszor zavaró. A rakodás és árumozgatás kora délután is zajlik, pedig az önkormányzat rendelete tiltja a zavaró hangterheléssel járó tevékenységeket, magyarázza. A terület tulajdonosát már többször megpróbálták felkutatni, hogy jelezzék a kellemetlenséget, és arra kérjék, bírja rá a bérlőt, hogy szüntesse be a tevékenységét, de ez idáig még nem sikerült elérniük.

Péntek délelőtti ottjártunkkor egy markoló állt a területen, több kupacban építési törmelék és kövek voltak felhalmozva. A területről éppen teherautóval távozott a bérlő, Baranyai Géza, aki lapunknak elmondta, építési anyagokat tárol a nagyjából egyhektáros magánterületen, a tulajdonos tudtával és beleegyezésével. Hozzátette, az önkormányzat csendrendeletét betartja, hétvégén pedig nem dolgozik. Felvetésünkre, hogy tüzépet üzemeltetne, megjegyezte, nem árusít anyagot, vevők nem érkeznek a területre, a fuvarozási tevékenységre pedig hivatalos engedélye van.

A panzió tulajdonosa és Vér Emília is úgy érzik, megtettek mindent, ügyük azonban holtpontra jutott, bíróságra nem akarnak járni.

A település környezeti zaj- és rezgésvédelméről szóló rendelete kimondja, 20 órától 7 óráig, valamint vasárnap és ünnepnapokon, nyáron pedig reggel 7 és 9 óra, illetve 12 és 15 óra között tilos minden olyan tevékenység végzése, amely kellemetlen és zavaró hang- és rezgésterhelést okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!