Hírek

2014.07.30. 18:00

Veszélyeshulladék-telep a nemzeti park területén?

Balatonszőlős – Működhet nemzeti parkban veszélyeshulladék-lerakó? A zöldhatóság engedélyezte, ám az illetékes jegyző jogi úton megvétózta. Barcza István szomszédjában mégis ilyen telep működik.

Kovács Erika

Autóbusz- és motorkerék- párroncsokat, autógumihegyeket látunk, amikor ott járunk. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén levő telep tulajdonosa nem válaszol kérdéseinkre. – Hatalmas a kontraszt: a gyönyörű balatoni panorámát elcsúfítja a telep. Ráadásul itt folyik egy patak is! – ezzel fogad elkeseredetten Barcza István és felesége, Mária, valamint lányuk, Bernadett. Vaskos iratkötegeket tesznek elém, sorolják, évek alatt mennyit kilincseltek, hogy végre nyugtuk legyen. Az almádi jegyző határozatát mutatják, melyben megtiltja a telep tulajdonosának, hogy veszélyes hulladékot gyűjtsön, ártalmatlanítson, az ez iránti kérelmet elutasítja.

Egy hivatalos irat szerint azonban a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség nem veszélyes és veszélyes hulladék gyűjtése, hasznosítása, ártalmatlanítása tevékenységhez a telephelyengedély kiadásához hozzájárult.

Ugyanehhez beleegyezését adta a megyei kormányhivatal Balatonfüredi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete is.

Barczáék tudomása szerint 8 -16 óra között dolgozhatnak a telepen, ezzel szemben ettől eltérő időpontban is folyik a munka, és többször is elviselhetetlen a zaj mellettük. Állításuk szerint teherautók, kamionok pöfögnek, a kipufogógáz pedig elárasztja a házukat.

Kifogásolják azt is, hogy támfal épült közvetlenül mellettük, ami szerintük akadályozza a csapadékvíz útját, így most az visszafolyik hozzájuk. Házuk nyugati oldal-falát szomszédjuk feltöltötte, emiatt náluk penészesednek a falak. Keveslik az előírt növény védősávot, és úgy tudják, a telep nincs rákötve a szennyvízrendszerre, ami a nemzeti park területén kötelező lenne.

Kiemelik, előfordult, hogy éjjel tüzet raktak az ablakuk alatt, és kisdolgukat a házfaluknál végezték. Saját udvarukon pedig trágár szitkok záporoznak rájuk a szomszédból. Megkerestük a telep tulajdonosát, aki azonban nem kívánt válaszolni a kérdéseinkre.

Mórocz László polgármester szerint nincs olyan ember a faluban, aki örülne a telepnek, de a tulajdonosának minden szükséges szakhatósági engedélye megvan.

A férfi képviselő a faluban, és sokat tesz a településért mondja a polgármester, aki első ciklusát tölti, és a telep miatt még senki nem kereste meg. A telep esetleges áthelyezéséhez rendezési tervük módosítására lenne szükség, de erre nincs a falunak pénze. Az utca emberének megoszlik a véleménye, aki közelebb él a telephez, azt mondja, célszerű lenne a falun kívül működtetni azt, akik távolabb laknak, azt mondják, már megszokták a hulladéktelepet. Dr. Kopek Annamária, a nemzeti park ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetője szerint nem ők, hanem a zöldhatóság illetékes az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!