Hírek

2012.09.30. 06:48

Szélesítik a válságból kivető utat - Átadták a Bagolyvárat

Zirc – Egy közösség gyarapodását nem csak a munkahelyek számában lehet mérni, hanem az életminőség javulásában is. Ennek egyik legfontosabb kritériuma, hogy rendezettebb, tisztább, szebb környezet vegyen körül bennünket.

Varga Domokos Péter

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes méltatta így a 300 éves Bagolyvár átépítését, új funkcióra történő kialakítását. A Zircen szimbolikusnak tartott épület megújításában a város, a magánerő és az állam partnerként fogott össze – hangsúlyozta Navracsics Tibor -, így együtt tudtak hozzájárulni ahhoz, hogy egy kicsit mindenki jobban éljen. Ennek a beruházásnak az a nagyszerűsége, hogy nincs vesztese, mindenki gyarapodott általa. A létesítmény is növeli a térség vonzerejét, hiszen a Veszprémbe, Eplénybe látogató turistáknak eggyel több oka lesz arra, hogy Zircen is időzzenek. Így sikerülhet önerőből megtalálni és szélesíteni azokat a keskeny utakat, amelyek a jelenlegi válságból kivezetnek. Jó példa arra a beruházás, hogy nem mindig felülről kell várni a megoldást – emelte ki a Fidesz veszprémi származású politikusa.

Az 1723-ban emelt épületben most fogadó működik, de később fokozatosan töltik fel kulturális, közösségi funkcióval. Az átadási ünnepség szóvivője Müller Anikó volt, akinek a képeslapgyűjteményéből származó egyik darab tette lehetővé, hogy az épület tetőzetét az eredetihez hasonlóan alakítsák ki. A létesítmény tulajdonosa, dr. Márkus Gábor azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy ezúttal a zirci történelem egy szeletét állították helyre. Mikor a török uralom után a ciszterci atyák ismét visszatértek Zircre, ebben az épületben éltek addig, amíg monostorukat fel nem építették. A tulajdonos név szerint köszönte meg az átalakításban részt vállalók munkáját, így többek között Ambrus Árpádét, aki a kőműveseket irányította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!