Hírek

2013.03.07. 10:25

Számítanak az önkéntesek segítségére

16,2 millió forintot nyert a marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskola és Óvoda az önkéntesség elterjesztéséhez.

Nagy Imre

A nyertes projekt elnevezése: Evangélikus önkéntes pont a Közép-dunántúli régióban.

- Az iskola nyújtotta be a pályázatot, de maga a feladat és a megvalósulás helyszíne nem elsősorban az intézmény területén lesz. Azokra a településekre összpontosítottunk, ahonnan a gyerekek iskolánkba és óvodánkba járnak. A pályázat előkészítésében segítségünkre volt Sandl Zoltán, Marcaltő polgármestere és Hegyiné Böröcz Adél, a négy érintett település körjegyzője.

- Arra törekedtünk, hogy meglévő alapokra építsünk, mert a területünkön az önkéntes munka gondolata, illetve gyakorlata még nem terjedt el kellőképpen. Én viszont azt gondolom, hogy egy egyházi iskolának nem csak nevelési-oktatási feladatai vannak. Aki egyházi az intézményben dolgozik, arra több felelősség hárul. Itt találkoztak az elgondolások, nevezetesen, hogy ezt az elképzelést pályázati pénzek bevonásával, és helyiek (Marcaltő, Ihász, Egyházaskesző, Várkesző, Malomsok) közreműködésével valósítjuk meg - tájékoztat Bognár Viktória, az intézmény vezetője.

 

Bognár Viktória menedzserként, Huszárné Németh Izabella koordinátorként segíti a munkát (Fotó: Nagy Imre)

 

Az első, legnagyobb feladat az önkéntes iroda létrehozása. Itt történik a projekt koordinálása. Mindennek helyszínéül az óvoda alatti pincehelyiséget találták alkalmasnak. Ennek felújításában szintén a pályázati összeg erre a célra elkülönített része segít. Természetesen ebben a munkában már az önkéntesekre is támaszkodnak.

- Itt, Marcaltőn tervezzük egy strandröplabda pálya kialakítását, ez a fiatalok és idősebbek által egyaránt kihasznált közösségi tér lehet.

Aztán lesz családi sportnap, Mikulás-napi játszóház, szeretnénk a gyerekeinket táborba vinni, itt is számítunk az önkéntesekre. Az intézményünk fenntartója a Malomsoki Evangélikus Egyházközség, így a gyülekezetben is lesznek feladatok. Például a gyerekek szállítását az istentiszteletre ez a pályázat is segíti. Tervezzük a várkeszői Rába-part rendbetételét, tűzgyújtó helyek létesítését, padok, asztalok kihelyezését azért, hogy kulturáltabb körülményeket teremtsünk a pihenéshez. A nyugdíjas klubokat gyerekeink műsorával látogatjuk meg. A projekt egy évét végigkíséri egy előadássorozat, ami szemléletformáló mind az önkéntességet, mind a családi életre nevelést illetően. Figyelemmel kísérjük a rászoruló idős emberek sorsát is, ahol tudunk, segítünk, akár az őszi gyümölcseltevésekkel, akár a téli tüzelő behordásával - fogalmaz az igazgatónő.

A pályázat szakmai vezetője Huszárné Németh Izabella, ő koordinálja az önkéntesek munkáját, a feladatokat, a tájékoztatást. A projekt mentora Barcza Attila, aki már számos önkéntes programsorozatban vett részt, így nagy tapasztalattal bír. Bognár Viktória igazgatónő a pályázat menedzsere, ő fogja át az egész, januártól decemberig zajló programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!