Hírek

2013.09.02. 09:40

Szakiskolát nyitottak Devecserben

Devecser történetének új fejezete indult a vasárnapi szakiskolanyitással.

Tóth B. Zsuzsa

A Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakiskolájának megnyitását a Gárdonyi Géza általános iskola tanévnyitójával együtt tartották a Rotary Háznál. Toldi Tamás polgármester köszöntőjét követően szólt az esemény jelentőségéről és a felújított iskolaépületről, amely korábban is oktatási célokat szolgált.

A Naplónak elmondta, hogy a város jövője szempontjából a legfontosabb, hogy legyenek munkahelyek. Annak feltétele az iparterület, amelynek építése jó ütemben halad. Kiemelten fontos továbbá az kedvező közgazdasági környezet, amely az által adott, hogy a járást a szabad vállalkozói zóna kategóriába sorolták, így az egyetlen térség az Észak-Dunántúlon, amely különleges kedvezményekkel tudja várni a letelepedni szándékozó vállalkozásokat. Ehhez már csak egy fontos tényezőt kellett a városnak biztosítania, a folyamatos piacképes szakmunkásképzést. Ezt sikerült mára elérni.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke úgy fogalmazott, hogy a szakiskola nagyon fontos a máltaiak életében. A devecseri a harmadik intézményük, a budapesti iskolában már folyik a szakképzés. - A legnagyobb szükség a szakképzésre van, mert sok az iskolát elhagyó fiatal. A szakiskola szociális program is egyben, amelynek keretében külön képzés folyik fiúknak és lányoknak, így itt tanulhatnak a hegesztő és szociális ápoló képzést választó fiatalok is. Büszkék vagyunk, hogy a szeretetszolgálat égisze alatt jött létre az iskola - mondta Győri-Dani Lajos.

Devecserben szakiskolát nyitottak vasárnap, egyelőre 28 fiatal tanulhat két osztályban. A képen Győri-Dani Lajos mond köszöntőt (Fotó: Boldizsár Zsolt)



Dr. Somogyi Istvánné, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára arról beszélt, hogy a kamara fontosnak tartja, hogy a diákoknak ne kelljen nagy távolságokat megtenniük lakóhelyük és a képzés helye között. A szakmák kiválasztása a helyi adottságok, gazdasági és szociális szempontok figyelembe vételével történt. Segítséget nyújtanak a diákoknak a gyakorlati képzőhelyek felkutatásában is, ebben partnerek a helyi vállalkozások.

A hegesztő szakmának gyakorlati helyet adó Somló Csoport és a DGA Kft. képviseletében utóbbi ügyvezetője, Pődör Csaba hangsúlyozta, hogy társaság számára természetes igény, hogy munkaerőt tudjon biztosítani hosszú távon. Mára a vevői igények nőttek, azokat csak szakképzett fiatalokkal lehet kielégíteni.

A szociális ápoló szak diákjai a Devecseri Idősek Otthonában lesznek gyakorlaton. Forsthoffer Erzsébet, a Veszprém Megyei Önkormányzat Idősek Otthonának vezetője szerint az elöregedő társadalomban egyre több idős korú lesz, ellátásuk nagy létszámú szakember utánpótlást kíván. Az évnyitóval párhuzamosan Egressy-Nagy Péter, a szakiskola igazgatója mutatta be a meghívott vendégeknek a kívül-belül felújított szakiskolát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!