Hírek

2011.05.06. 11:56

Szakértők a Cozma-ügyben

Veszprém - Az igazságügyi pszichológus szakértő szerint nagy valószínűséggel kizárható, hogy Sztojka Iván, a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja azért ment volna a gyilkosság délelőttjén áruházba, hogy felvegyék az üzlet kamerái, és azt esetleg egy tárgyalás során felhasználja.

Halmos György

A bíróság csütörtökön levetítette azt a veszprémi Tesco hipermarketben 2009. február 8-án délelőttjén készült felvételt, amelyen Sztojka Iván harmadrendű vádlott és barátnője vásárolt. A felvétel bemutatását Sztojka kérte, mert szerinte azt bizonyítja, hogy ő nem bujkált, nem rejtőzködött. Hozzátette, hogy szorongásai miatt 2007 óta gyógyszert szed, vagyis ha részt vett volna a gyilkosságban, akkor nem vásárolgatott volna aznap délelőtt teljesen nyugodtan.

Kardos Klára elmondta: Sztojka vizsgálata során megfigyelhető volt bizonyos manipulációs trend, de ez inkább abban nyilvánult meg, hogy sajnáltassa magát. Meggyőződése volt Sztojkának, hogy semmit nem követett el, nagyon heves reakciókat adott volna arra, ha megint a börtön veszélye fenyegeti. (Sztojka két hónapig előzetes letartóztatásban volt a Prikkel-házaspár meggyilkolása kapcsán.)

Raffael Sándor elsőrendű vádlottal kapcsolatban arról beszélt, hogy alacsony stressztűrő képessége miatt a reakcióinak agresszív megnyilvánulásai lehetnek. Arra a védői kérdésre, hogy érezhette-e magát halálfélelemben, miután fejbe verték azt mondta: nem zárható ki, de ez pszichológiai módszerrel nem deríthető ki, mint ahogy az sem, hogy okozott-e nála ez a helyzet emlékezetkiesést. A szakértő megjegyezte, hogy a vizsgálatok ideje alatt mind Raffael, mind Sztojka nagyon kétségbe volt esve, a vádlottak közül Pál Gábor volt a legstabilabb.

A bíróság pénteken több tanúvallomást is ismertetett. A bíróság elutasította a helyszíni tárgyalásra vonatkozó, több tanú szembesítésére, valamint Raffael Sándor igazságügyi pszichológus szakértői vizsgálatára vonatkozó indítványokat. Dr. Németh Balázs tanácsvezető bíró megjegyezte, hogy a csütörtöki orvosszakértői vélemények ismeretében a Zarko Sesum számára okozott sérülés nem csak a maradandó sérülés, hanem az életveszélyt okozó testi sértés kísérletét is megvalósíthatja.

A tárgyalás májsu 20-án folytatódik.

Cozma-gyilkosság és a tragédia háttere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!