Hírek

2017.07.25. 07:56

Egy férfi lábára esett a présgép Balatonfűzfőn

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat öt személlyel szemben egy présgép szabálytalan áthelyezése miatt, amely a munkavégzés során az egyik dolgozó lábfejére esett.

A vádiratban foglaltak szerint a fűzfőgyártelepi cég minőségellenőre 2016 decemberében – utasítási jogkörét túllépve, a munkavédelmi szabályok megszegésével – két munkatársát arra utasította, hogy egy 350 kg-os présgépet új helyre vigyenek. A két férfinak a különleges szakértelmet és gyakorlatot igénylő feladathoz nem volt kellő ismerete, ennek ellenére a munkát megkezdték. A dolgozók azonban a présgép túlbillenésével nem számoltak, amely az emelés során a villamos elosztószekrénynek esett, és ott szikrázni kezdett.

A cég egy másik minőségellenőre ekkor az üzemcsarnokot áramtalanította, és megtiltotta, hogy a felbillent présgéphez bárki hozzányúljon. Az áthelyezést elrendelő minőségellenőr azonban a történtek ellenére – utasítási jogkörét ismét csak túllépve – a gépet megmozdító két munkatársán túl további két dolgozót is arra utasított, hogy a présgépet emeljék le az elosztószekrényről, és állítsák fel.

A négy dolgozó a feladat elvégzése előtt a nagy súlyú gép stabilitásáról, alátámasztásáról nem gondoskodott, nem számoltak azzal sem, hogy az bármelyik irányba elbillenhet, s ezzel saját és munkatársaik életét, testi épségét is közvetlen veszélynek teszik ki. A présgép ezért mulasztásuk miatt a földre zuhant, mely elől hárman el tudtak ugrani, egy társuknak azonban a lábfejére esett, aki emiatt nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!