Hírek

2017.08.04. 16:40

Csobbanjunk! De hol? - Négy balatoni strandon néztünk körbe

A kánikulában sokszor egész nap csak azon jár az eszünk, hogy mikor csobbanhatunk már egy nagyot a Balatonban. Munkánk, dolgunk végeztével pedig már indulunk is. A családoknak, baráti társaságoknak általában megvan a kedvenc helyük, még strandon belül is. Viszont vannak, akik szeretnek (számukra) új helyeket kipróbálni. Nekik segítünk most.

Horváth Gábor

Alsóörsön több fejlesztést is megvalósítottak, amivel még inkább család- és gyermekbarát lett a strand. Pandur Ferenc, a településüzemeltetési szervezet vezetője lapunknak elmondta, hogy még a szezonkezdés előtt sikerült új, minden előírásnak megfelelő játszóteret építeni, aminek része egy akadálymentes terület is mozgássérültek számára. Az új hintát az intézményvezető már a 10 hónapos kis unokáján is tesztelte, és kijelentheti, hogy valóban kibukásbiztos. A könyvolvasás népszerűsítésére egy nyitott buszból kínálják az olvasnivalókat, amiket kölcsönözni is lehet egy-egy strandolás, napozás erejéig. Ezek mellett 23 új kabint is létrehoztak. Ritkaságnak számít, de ezen a strandon ingyenesen használható vízilabdapályán is lehet játszani, illetve üzemel egy felfújt vízi játszótér is.

A szezon előtt saját erőből cseréltek a strandi sétányon térkő burkolatot, mellé pedig új virágágyásokat ültettek. Szeptembertől felújítják a külső pavilonokat, illetve térkövezik a büfék előtti területet, tehát nem fognak bicegni az asztalok és a székek. Ezzel várhatóan október végére végeznek is.

 

Csopakon is történtek újítások, de az igazi nagy fejlesztéssel október 31-ig végeznek, így azt már a következő szezonban élvezhetik csak a strandolók. Béndek Edit, a csopaki strand gondnoka lapunknak elmondta, fejlesztették a beléptetőrendszert, így könnyebb a bejutás a strandra. Ami az élmények fokozását segíti, hogy a nagy játszótér fölé napvitorlát helyeztek ki, így óvják a gyermekeket a tűző napsugaraktól. Továbbá a kényelmi szempontokat figyelembe véve, körpadokat építettek a fák köré, így árnyékban is lehet pihenni. A nagyobb volumenű beruházásról a gondnok elmondta, őszre lecserélik az egyik csúszdát, illetve egy 200 négyzetméteres napozó is elkészül.

Zánkát mint üdülőhelyet a legtöbben a korábbi úttörővárossal, a mai gyermeküdülővel (Erzsébet-táborral) azonosítják, pedig a kistelepülésen található az északi parti egyik legnagyobb és legjobb fekvésű strandja. A fürdőzőhely hosszú ideig "csak" természeti adottságaival (nagy méret, sok fa és árnyékos hely, remek vízminőség) tűnt ki, de az utóbbi években szerencsére több fejlesztés is megvalósult a területen.

A legfontosabb, hogy elkészült a gyermekpancsoló, amely óriási pozitívum a családosok számára, hiszen az egyébként előnyös nagy vízmélység megnehezítette a kisgyermekes strandolók kikapcsolódását. Ugyancsak a gyerekeknek kedveztek a játszóterek megújításával, a sportos nyaralók pedig ma már sokféle mozgási lehetőséget próbálhatnak ki Zánkán. A legújabb fejlesztések része
a beengedőkapuk kialakítása, valamint a mozgássérültek fürdőzését segítő mini mobil mólók kiépítése.

Balatonalmádi nagy strandját, vagy hivatalos nevén a Wesselényi strandot évről évre fejlesztik, építgetik, csinosítják. Az idei szezonban sok helyütt új gyepszőnyeg fogadja a látogatókat, a játszóteret pedig árnyékot adó napvitorlákkal szerelték fel. Fontos megjegyezni, hogy ezt a strandot különösen sok kisgyermekes család látogatja, és örömteli, hogy nap nap után odafigyelnek a dolgozók arra, hogy a pancsolót tisztán, szemétmentesen vegyék birtokba a csemeték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!