Hírek

2015.01.27. 11:36

Sportcsarnok helyett tornaterem lesz Ősiben

A több mint 20 éve félkészen álló sportcsarnok befejezése és fenntartása nagy falat lenne a településnek, ezért a kormány 200 millió forintos támogatásából új tornatermet építene Ősi község önkormányzata. Így nem kellene a folyosón tornásznia az általános iskolás gyermekeknek.

Szabó Péter Dániel

Amíg néhány évvel ezelőtt adósságrendezési eljárás alatt állt Ősi önkormányzata, addig most a kiszámítható munkának, no meg a kormány 200 millió forintos támogatásának köszönhetően új lehetőségek nyílnak a település előtt.

– A kilencvenes évek elején az oktatási központ részeként épült a sportcsarnok az iskola udvarán, ám forráshiány miatt a beruházás megrekedt. Később készült ugyan a vázszerkezet, amelyre tető is került, ám a gyakorlatban több mint két évtizede csak egy fedett, betonos kézilabdapályája van a településnek. Korábban iskolaigazgatóként, majd polgármesterként is sokat küzdöttem azért, hogy valamilyen módon be tudjuk fejezni a csarnokot, ám sajnos nem jártam sikerrel. Egy időben a hatóság veszélyessé is nyilvánította az épületet, amelyet 2011 tavaszán fedett sportudvarrá minősítve sikerült újra megnyitnunk. Jól látható, hogy nagy szükség lenne egy tornacsarnokra Ősiben, hogy legalább az itt tanuló gyermekek testnevelésóráit meg tudjuk tartani – mondja Kotzó László polgármester, utalva arra, hogy a téli időszakban, amikor nem használható a fedett, ám fűtetlen csarnok, a diákoknak a folyosón kénytelenek testnevelésórát vezényelni a tanárok.

Az első látványterv a tervezett ősi sportlétesítményről. Elöl az új tornaterem, mögötte a jelenlegi félkész csarnok, a háttérben az általános iskola (Látványterv: Ősi önkormányzat)

– A település lehetőségeihez mérten próbáltunk pályázni a félkész csarnok fejlesztésére, a közelmúltban nyertünk a betonos pálya felújítására. Rövidesen indul a munka, így az önkormányzati önrésszel együtt közel 19 millió forintból tavaszra elkészülhet a küzdőtér gumiborítása. Szeretnénk egy olyan sportudvart kialakítani, ahol tavasztól őszig a kézilabdacsapataink edzhetnek és mérkőzéseket játszhatnak. Ezen felül kaptuk meg Kontrát Károly országgyűlési képviselőnk segítségével a kormány 200 millió forintos támogatását. Ugyan sokan arra számítottak, hogy befejezzük a félkész sportcsarnokot, ám egy műszaki felmérést követően kiderült, hogy ez meghaladja a lehetőségeinket. Szakemberek szerint ugyanis minimum 300 millió forint lenne a csarnok teljes felújítása, s akkor még nem beszéltünk a fenntartásról, ami legalább 10 millió forint önkormányzati hozzájárulást jelentene évente. Erre Ősi községnek nincs anyagi forrása – mondta el kérdésünkre a polgármester, aki épp ezért az önkormányzati képviselőkkel alternatív megoldást kezdett keresni.

Évek óta problémát jelent a tornaterem hiánya, a téli időszakban a folyosón tartják a testnevelésórákat Ősiben (Archív fotó: Gáspár Gábor)

– Terveink szerint a csarnok mellett felépítünk egy 18x30 méteres, szabvány kosárlabda pálya méretű fűtött tornatermet öltözőkkel és vizesblokkal. Ez biztosítaná a diákok mindennapos testnevelés oktatását, de oktatási időn kívül természetesen használhatnák a sportcsapataink is. Emellett a kissé lepusztult állapotban lévő csarnok külső felújítása is belefér a 200 milliós keretbe – mondta el Kotzó László, akitől megtudtuk, a tervezés már elindult, a közbeszerzés lefolytatása és a különböző engedélyek beszerzése után ideális esetben májusban indulhat a tornaterem építése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!