Hírek

2012.12.17. 18:36

Sólyom László is segíti a "pokoli torony" lakóit

Veszprém - Újabb mérföldkőhöz érkezett a "pokoli toronyként" elhíresült tízemeletes ház rehabilitációja Sólyom László volt államfő adományának köszönhetően.

Szabó Zsuzsanna

A tízemeletes egykori munkásszállóban 2009-ben kezdődött meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét nevű rehabilitációs programja, amelyhez Sólyom László két éve csatlakozott. A volt köztársasági elnök adományának köszönhetően most a ház két emeletének teljes fűtési rendszerét kiépítették és egyedi fejlesztésű digitális mérőórákat szereltek fel. Az új, előre fizetős rendszer lényege, hogy a házban élő családok ne halmozzanak fel ismét adósságot a szolgáltatók felé. A mérőeszközök segítségével a rendszerbe belépő lakók mind a víz, mind az áram fogyasztását, valamint a költségeket folyamatosan nyomon tudják követni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat célja, hogy a jövőben minél több család részt vegyen a programban.

Kozma Imre atya mutatja az egyedi fejlesztésű digitális mérőórát (Fotó: Penovác Károly)

A tízemeletes épületben tartott hétfői sajtótájékoztatón Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat alapítója emlékeztetett arra, honnan indultak négy évvel ezelőtt, amikor belekezdtek ebbe a vakmerő vállalkozásba. A példaértékű együttműködésnek köszönhetően azonban ma már otthonná kezd válni a ház.

Porga Gyula polgármester szintén az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, ez a program nem valósulhatott volna meg az önkormányzat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az itt lakók együttműködése nélkül.

Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke külön köszönetet mondott a programot vezető és koordináló Dallos Andrásné Eszternek és Lőrincz Norbertnek, valamint ismertette a rehabilitációs program lényegét. Hangsúlyozta, még legalább tíz év kell, hogy a rendszer önműködő legyen.

Sólyom László méltatta a szeretetszolgálat tevékenységét. Mellette Kozma Imre atya, az alapító (Fotó: Penovác Károly)

Sólyom László volt köztársasági elnök a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét méltatta. Mint mondta, annak idején azért csatlakozott a szervezethez, mert itt emberöltőkre terveznek. Ezenkívül példaértékűnek nevezte a szolgálat közösségteremtő és együttműködő tevékenységét.

A tízemeletes házban jelenleg három teljes szinten van fűtés. A most kiépült rendszerhez eddig huszonöt család csatlakozott, a házban összesen 182-en laknak. A cél, hogy a rendszerbe minden évben bevonjanak egy-egy szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!