Hírek

2017.03.19. 19:45

Sikeresen szerepeltek - Jeleskedett a Türr iskola csapata a fővárosi versenyen

Pápa - Országos harmadik helyezést ért el a pápai Türr István Gimnázium csapata a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) energetikai versenyének döntőjén.

Varga Bea

Az energetikai versenyről már két alkalommal is elhozták a türrösök az országos első helyezést, először négy évvel ezelőtt, másodszor pedig a tavalyi tanévben, de az évek során számos dobogós helyezést is szereztek a megmérettetésen a pápai tanulók. A diákokat az energetikaversenyre Szilos Attila matematika-fizika szakos tanár készíti fel, ő segíti és koordinálja a tanulók munkáját a több fordulóból álló verseny előzetes feladatainak megoldása során.

- A kezdetektől rendszeres résztvevője a gimnázium a megmérettetésnek, mert szeretnék, ha az iskolában tanuló diákok megmutathatnák fizikai és matematikai felkészültségüket - nyilatkozta Németh Zsolt, a Türr István Gimnázium igazgatója.

- Szeretnénk tanulóink figyelmét ráirányítani a természettudományos és a műszaki pályákra, illetve a BME képzéseire, de azt is fontosnak tartjuk, hogy a diákok figyelmét felhívjuk: az energia hatékony felhasználása mennyire lényeges napjainkban - tette hozzá Németh Zsolt.

A csapatok több internetes forduló után juthatnak be az országos döntőbe, melyet a BME-n tartanak a tíz legjobb teljesítményt nyújtó három-fős társaság részvételével. Idén két társaság versenyzett a végső megmérettetésen, melyet mindig egy meghatározott témában rendeznek.

Simon Ákos oklevelet vesz át a Dürer matematikaversenyen Fotó: Türr gimnázium

- Most egy 200 ezer fős, Energiapolisz elnevezésű város energiapolitikai tervét kellett újragondolnunk. Rá kellett világítani a gyenge pontokra, és az energetikai helyzet javítására javaslatokat kellett kidolgozni - mondta Molnár Martin, az egyik csapattag. Rajta kívül Nagy Noémi és Ivánkovics Bertalan alkotta az országos harmadik helyezést elért, Egyesült Izzók elnevezésű türrös csapatot.

- Nagyon izgalmas volt a döntő, a legjobban az tetszett, amikor a villamosmérnöki kar laborjában villámokat és kisüléseket láthattunk - nyilatkozta Ivánkovics Bertalan.

A gimnázium másik csapata Schweighoffer Péter, Kucsera Kristóf, Tima Tamás részvételével kilencedik helyezést szerzett az országos döntőn. Az eredményes szerepléseknek köszönhetően az elmúlt években a Türr többször is kiérdemelte a versenyen A legeredményesebb iskola címet. Ebben a tanévben is csak egyetlen ponttal szorult a pápai gimnázium az iskolák rangsorában a második helyre. Ugyanakkor az energetikaversenyeken elért kiváló teljesítmények elismeréseként a Türr István Gimnázium többször kiérdemelte már a BME Pro Progressio-díját.

A Dürer matematikaversenyen is jeleskedtek a türrös diákok, ahol két csapat indult. Sikerült is elhozniuk a második és a kilencedik helyezést. Az országos második helyezést elért csapat tagja Steiner Csaba, Szalóky Krisztina és Simon Ákos volt.

A Türrben nagyon fontosnak tartják a tehetséggondozást, ez kiemelt feladata az intézménynek. Ehhez a munkához matematikából nagy segítséget kapnak a Pápai Észkerék Egyesülettől és Spissich László matematikustól.

További tanulmányi versenyeredményekkel is büszkélkedhet a gimnázium: a Bem József matematikaverseny megyei fordulójában Tardos Luca hatodik osztályos kisgimnáziumi tanuló második helyezést ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!