Hírek

2017.07.28. 08:45

Sikeres volt a fehér gólya road show

KÖRKÉP A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém megyei csoportja Várpalota-, Veszprém-, Pápa és Devecser vonzáskörzetében négy területen gyűrűzte a fiókákat a gólyafészkeknél. A program 24 települést érintett, ahol 31 fészekben 86 fióka kapott új típusú gyűrűt.

Molnár Sándor

Szelle Ernő, az MME Veszprém megyei csoportjának fehér gólya koordinátora a road show tapasztalatait összegezve elmondta, hogy a júniusban megtartott nyilvános rendezvényeik nagyon népszerűek voltak. A road show célja az volt, hogy a helyi lakosok, a gyerekek megismerkedhessenek a fészkekben kikelt fiókákkal, és akár meg is simogathassák azokat.

Az EON kosaras autójának segítségével emelték le a két fiókát a fészekből Szentkirályszabadján Fotó: Molnár Sándor

- A Fehér gólyáink gyűrűzését nagy érdeklődés kísérte, több százan figyelték az akciót. A helyieken kívül voltak látogatók Budapestről, Veszprémből, és a környező településekről is. Eljöttek a tótvázsonyi-, a marcalgergelyi-, az öskűi-, a nagygyimóti-, a devecseri-, és a tüskevári óvodások. A nemesvámosi Alapítványi Iskola napközis, nyári táborosai, és a Petőfi Iskolások is nagy számban figyelték a munkálatokat. Papkeszin a Bocskay István Református Iskola diákjai leptek meg bennünket, de voltak kismamák babakocsival, kisgyerekek szülőkkel, nagyszülőkkel, és a helyiek érdeklődéssel faggattak bennünket. Jó volt látni azt a sok boldog arcot, érdeklődő embert, aki jelen volt a gyűrűzésnél, miközben az egyesület kiadványait nagy példányszámban adtuk át a jelen lévőknek - mesélte Szelle Ernő.

Széplaki Imre madárgyűrűző az egyik gólya fiókával Szentkirályszabadján

A gyűrűzők Devecserben csak a tűzoltók létrás gépjárművével tudták megközelíteni a fiókákat, ami külön show elemet jelentett.

- Reméljük az áramszolgáltató támogatásával jövőre is lesz lehetőségünk arra, hogy megismételhessük ezt a sikeres rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!